Musaka sa tikvicama

Zlatno pravilo za musaku je: “Dobro je zaliti, da bi bila sočna” 🙂 Da li se slažete? Ovo pravilo važi i ako pravite klasičnu musaku od krompira, ali i za vezije sa tikvicama, karfiolom, patlidžanom, paprikom… Da bi bila dodatno ukusna, praktikujem da dodam paradajz u meso dok se dinsta, a u fil od jaja i pavlake malo muskatnog oraha. Ukoliko imate još neku caku, podelite je 🙂

Ovo je klasična verzija musake sa tikvicama. Ponekad je pravim i tako što umesto mesa stavim šapinjone. Podjednako je ukusna i sita. Tikvice ne volim da ljuštim, pa se trudim da pronađem neke organske i onda ih bez problema koristim sa korom. Sve ostalo je manje – više poznato i jednostavno.

POTREBNO:

  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike ulja
  • 1 šargarepa
  • komad celera
  • 3-4 kašike paradajz pelata
  • 300 gr mlevene junetine
  • 3-4 tikvice
  • 2 jaja
  • 1 šolja mleka
  • 3 kašike pavlake
  • so, biber, peršun, muskatni orah – po ukusu

PRIPREMA:

Na malo ulja izdinstajte crni i beli luk, šargarepu i celer. Kada povrće omekša i luk postane staklast, dodajte meso i pržite nekoliko minuta, a zatim umešajte paradajz pelat. Dodajte so, biber i sitno seckani peršun. Tikvice operite i isecite na kolutove. U vatrostalnu činiju poređajte red tikvica, pa fil sa mesom, opet red tikvica, pa meso i tako dok se sve ne potroši. Završite sa tikvicama. Stavite sve da se peče oko 15-20 min, a za to vreme u činiji pomešajte jaja, pavlaku i mleko, sa malo soli i muskatnog oraha (po 1/2 kašičice). Posle 15-20 min izvadite musaku, prelijte je filom od jaja, pa vratite na još 20-30 min u rernu na 180 stepeni. Servirajte toplo uz pavlaku ili kiselo mleko. Po želji, dodajte još seckanog peršuna.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*