Zlatno pravilo za musaku je: “Dobro je zaliti, da bi bila sočna” 🙂 Da li se slažete? Ovo pravilo važi i ako pravite klasičnu musaku od krompira, ali i za vezije sa tikvicama, karfiolom, patlidžanom, paprikom… Da bi bila dodatno ukusna, praktikujem da dodam paradajz u meso dok se dinsta, a u fil od jaja i pavlake malo muskatnog oraha. Ukoliko imate još neku caku, podelite je 🙂
Ovo je klasična verzija musake sa tikvicama. Ponekad je pravim i tako što umesto mesa stavim šapinjone. Podjednako je ukusna i sita. Tikvice ne volim da ljuštim, pa se trudim da pronađem neke organske i onda ih bez problema koristim sa korom. Sve ostalo je manje – više poznato i jednostavno.
POTREBNO:
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike ulja
- 1 šargarepa
- komad celera
- 3-4 kašike paradajz pelata
- 300 gr mlevene junetine
- 3-4 tikvice
- 2 jaja
- 1 šolja mleka
- 3 kašike pavlake
- so, biber, peršun, muskatni orah – po ukusu
PRIPREMA:
Na malo ulja izdinstajte crni i beli luk, šargarepu i celer. Kada povrće omekša i luk postane staklast, dodajte meso i pržite nekoliko minuta, a zatim umešajte paradajz pelat. Dodajte so, biber i sitno seckani peršun. Tikvice operite i isecite na kolutove. U vatrostalnu činiju poređajte red tikvica, pa fil sa mesom, opet red tikvica, pa meso i tako dok se sve ne potroši. Završite sa tikvicama. Stavite sve da se peče oko 15-20 min, a za to vreme u činiji pomešajte jaja, pavlaku i mleko, sa malo soli i muskatnog oraha (po 1/2 kašičice). Posle 15-20 min izvadite musaku, prelijte je filom od jaja, pa vratite na još 20-30 min u rernu na 180 stepeni. Servirajte toplo uz pavlaku ili kiselo mleko. Po želji, dodajte još seckanog peršuna.
PRIJATNO!