Uveče napravite hleb, ujutru na brzinu ispržite tikvice ili papriku ili jaje ili piletinu i imaćete savršeno zdrav doručak za poneti, kako za vas, tako i za decu! A, šta ima u hlebu? Sve zdravo i hranljivo: badem, lešnici, suncokret, golica, lan, susam i maslinovo ulje.
I ovde možete kombinovati semenke koje volite. Hleb možete praviti i u slatkoj varijanti, samo izostavite so, dodajte 1-2 kašike žutog šećera ili meda ili agave i ubacite malo brusnice ili suvog grožđa.
POTREBNO:
- 2 jaja
- 100 gr sirovog suncokreta
- 50 gr sirove golice
- 50 gr lanenih semenki
- 30 gr lešnika
- 30 gr badema
- 20 gr susama
- 2 kašike mekinja (može i speltino ili neko dr zdravo brašno)
- 7-8 kašika maslinovog ulja
- 200 ml provrele vode
- so po ukusu
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180 stepeni.
U seckalici usitnite suncokret, golicu, badem i lešnik (ne mora da bude previše sitno). Dodajte lan, susam, so i mekinje (ili brašno). Sipajte maslinovo ulje i vodu, sve izmešajte i na kraju ubacite 2 jaja. Lepo sjedinite masu i stavite u kalup za hleb (ili neki pleh) u kome je papir za pečenje. Pecite 50 – 60 min.
Ispečen hleb ostavite u kalupu da se ohladi pre sečenja i serviranja.
PRIJATNO!
Pingback: Ručak za 10 min – Veseli zalogaji
Pingback: Salata sa kukuruzom, mladim lukom i karijem – Veseli zalogaji
Pingback: Namaz od badema i suncokreta – Veseli zalogaji