Odavno gledam ovu tradicionalnu nemačku poslasticu koja se zove #käsekuchen i nikako da naiđem na neki ok recept. Ali, mislim da sada imam pravu kombinaciju sastojaka, kao i razmeru.
Kolač je blago sladak u ovoj verziji koju vam ostavljam. Ako želite slađu varijantu, pojačajte količinu meda ili agave.
POTREBNO:
kora
- 1 šolja od 250 ml brašna (ja sam stavila ovseno)
- 125 gr omekšalog putera
- 1 jaje
- 1 kašika meda
- prstohat soli
fil
- 500 gr svežeg neslanog sira
- 4 jajeta
- 6 kašika agave (može i med)
- 40 gr gustina (ili 1 kesica pudinga od vanile)
- sok 1/2 limuna
- 200 ml slatke pavlake
PRIPREMA:
Zamesite testo od svih sastojaka, uvijte u providnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
Pomešajte sir, agavu, gustin, sok limuna i jaja i dobro umutite mikserom. Posebno umutite slatku pavlaku, pa polako kašikom spojite obe smese.Testo izvadite iz frižidera, razvucite za kalup veličine 28-30 cm, stavite u kalup, izdignite ivice testa u visini 2-3 cm i izbockajte ga viljuškom. Preko razlijte fil.
Pecite 1 sat na 180 stepeni (ako vam rerna nije previše jaka) ili na 170 ako je jaka (kao moja 🙂
Posle 1 sata, isključite rernu, otvorite vrata rerne i ostavite kolač i dalje u rerni da se lepo ohladi.
Kolač čuvajte u frižideru, ostaje svež nekoliko dana.
Nadam se da vam se ideja dopada!