Ovas za doručak

Poboljšava memoriju, daje energiju, ubrzava metabolizam! Zvuči idealno, zar ne? Sve ovo spakovano je u kašu od celog zrna ovsa. Ukusima se možete igrati do beskonačnosti, a moja opcija za ovo jutro je dodatak od mlevenog badema, cimet, javorov sirup i banane!

Većina ljudi potapa uveče ovsene pahuljice i ujutru ih jede kao kašu uz različite dodatke. Nije ni to loše, ali zbog procesuiranja zrna ovsa pod visokom temperaturom (da bi se dobile pahuljice) dosta toga hranljivog se izgubi. Zato je verzija sa celim zrnom mnogo zdravija!

Zrno je potrebno uveče isprati i potopiti da odstoji u vodi preko noći, a zatim ga ujutru skuvati. Ovo je moja preporuka!

POTREBNO:

  • 1 šolja celog zrna ovsa (da odstoji u vodi preko noći) 
  • šaka badema
  • 5-6 kašika javrovog sirupa ili meda
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 -2 kašike kokosovog ulja (opciono)
  • banane ili neko drugo voće (dobra opcija je i suvo voće – brusnica, aronija, suvo grožđe…)

PRIPREMA:

Odstojao ovaj stavite u šerpicu, dodajte još vode i od trenutka vrenja kuvajte još 20 min.

Kuvani ovas poklopite i ostavite još 10-15 min, da zrno dodatno nabubri i da se malo prohladi.

Sameljite badem. Odstojali ovas ocedite od viška vode, pa dodajte badem i ostale sastojke. Može se jesti i toplo i hladno.

NAPOMENA: Ovas možete kuvati i u mleku

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*