Moj omiljeni ručak! Zvuči egzotično i moram priznati da sam do skoro i ja isključivo išla u kineske restorane da ovo jedem, ali od kada sam sama pripremila prvi put, sada je veoma često na našem menu-u! Priprema se veoma brzo i lako i nije vam potreban vok!
Za pripremu ovog jela možete koristiti svež, a može i ananas iz konzerve. Ja uglavnom koristim svež.
POTREBNO (količina za dve odrasle osobe):
- 1 pileći file
- 1/2 ananasa (očišćenog i iseckanog na kockice)
- 2 pune kašike susama
- 1 jaje
- 2 kašike speltinog brašna (može i neko dr po želji)
- 1 kašika meda
- 50 ml soja sosa
- ulje za prženje mesa
- 1 kašika skroba
- pirinač za serviranje
PRIPREMA:
File isecite na kockice. Jaje umutite viljuškom u činiji, pa u to dodajte isečeno meso, a zatim i dve kašike brašna i sve lepo izmešajte.
Na suvom tiganju malo propržite susam, da dobije zlatnu boju.
Kada izvadite susam, sipajte ulje, da se zagreje, pa ubacite piletinu da se prži (oko 10 min).
Stavite pirinač da se kuva.
Kada je piletina već skoro gotova dodajte soja sos i med, sve izmešajte, pa dodajte i skrob. Brzo će početi da se zgušnjava, pa smanjite vatru, krčkajte još 3-4 min. Ako je masa, odn sos, previše gust, dodajte malo vode (5-6 kašika). Ubacite ananas i sve lepo izmešajte, pa kuvati još malo (ne više od 5 min). Skloniti sa šporeta i pospite susamom.
Servirajte uz pirinač.
PRIJATNO!