I ovo je još jedno od mojih omiljenih jesenjih jela! Pravo iz rerne, servirajte ga na nekom domaćem hlebu od celog zrna, dodajte malo sveže crvene paprike i neki sir ili kajmak po želji i PAZITE da ne pojedete i prste!
Nekada mi je asocijacija na plavi patlidžan bila gorčina i ne baš ukusno jelo. Izgleda da nisam imala prave recepte i prave savete za ubijanje te gorčine, koja svakako da postoji kod ovog povrća. Ali, kada jednom probate ove pljeskavice, o plavom patlidžanu ćete razmišljati sasvim drugačije!
Iako pravljenje ovih pljeskavica podrazumeva prvo dinstanje, pa pečenje u rerni, recept nije komplikovan i sve možete završiti za pola sata.
Moj predlog je da dok dinstate povrće, napravite i ispečete zdrav domaći hleb, kasnije u zagrejanu rernu samo ubacite i pljeskavice i imaćete super ručak za manje od sat vremena.
POTREBNO:
- 1 veći plavi patlidžan
- 1 glavica crnog luka
- 1 jaje
- prezle
- susam
- susamovo ulje (može i obično, suncokretovo)
- so, biber, peršun
PRIPREMA:
Luk sitno isecite i izdinstajte na malo ulja. Dok se luk dinsta, operite plavi patlidžan i zajedno sa korom ga isecite na sitne kocke. Dodajte patlidžan luku, sve posolite i poklopite da se zajedno dinsta. Pošto će posoljeni patlidžan pustiti vodu, nema potrebe da dolivate vodu, samo dinstajte povrće na tišoj vatri.
Kada patlidžan omekša u potpunosti i vizuelno se “stopi” sa lukom, dodajte biber i još soli, ukoliko je potrebno i peršun po ukusu.
Uključite rernu na 190 stepeni.
Smesu malo prohladite, pa dodajte jedno jaje i 2-3 kašike prezli. Sve lepo izmešajte da se ujednači. Masa ne treba da bude previše gusta. Potpuno je u redu ako vam se smesa raspada, pri pokušaju da formirate pljeskavice pravilnog oblika.
U pleh stavite papir za pečenje, pa kašikom vadite smesu (možete i rukama, kako bi oblik bio malo pravilniji) i stavljajte na pleh. Pospite svaku pljeskavicu sa susamom i sve stavite u rernu na 20 min.
Pljeskavice servirati tople!
PRIJATNO!