Zdrave, ni malo masne, pikantne i lako pripremajuće. Ko voli tikvice, ovo će mu biti posebno zanimljivo jelo, prikladno kao prilog ručku, mada uz dobru salatu može biti i glavno jelo. Uz neki zdrav hleb, odličan je sastojak i u sendviču!
Tikvice obožavam! Do sada sam ih najčešće pravila tako što ih izrendam, dodam malo brašna, jaje i so i onda pržim. Ali, ovaj način, uz dodatak sira mi je nekako kompletniji, a svakako i zdraviji, pošto je bez prženja.
Za malo pikantniji ukus, možete dodati više parmezana, ali može i bez parmezana, samo sa sirom.
Moja preporuka je da pravite manje pljeskavice, kako bi se lepše ispekle. Ako su prevelike, mogu ostati malo žive unutra i pri okretanju mogu da se raspadnu.
Kada stavljam parmezan, ne dodajem ništa od začina, da ne bi bila potpuna zbrka ukusa, a ako ne koristite parmezan, možete ubaciti i neke začine po želji.
POTREBNO:
- 1 velika ili 2 male tikvice
- 1 šoljica prezli (najbolje integralne, zdravije su)
- 1/3 šoljice parmezana
- 1/2 šoljice sira (može beli, feta, kačkavalj…)
- 1 jaje
- so po ukusu
PRIPREMA:
Uključite rernu na 200 stepeni.
Tikvice izrendajte, malo posolite, pa ostavite 10 min da puste vodu.
Ocedite tikvice od vode, dodajte ostale sastojke i sve lepo izmešajte.
Na pleh stavite papir za pečenje. Rukama oblikujte loptice, pa ih zatim malo spljoštite, da dobijete oblik mini pljeskavica.
Pecite 20 min, dok ne porumene, zatim ih okrenite, pa pecite još 5 min. Služiti toplo!
PRIJATNO!