Iako je možemo pronaći skoro tokom čitave godine, bundevi je pravo vreme upravo sada, u jesen. Bundevu volim da kupim kako bi mi nekoliko dana stajala kao ukras u kuhinji, a posle toga obično završi u potažu ili pasti.
Ovaj potaž sa slike je malo drugačiji od varijante koju najčešće pravim. Ovoga puta sam sa bundevom kuvala i crni i beli luk i posle sve izblendirala. Ukus je nestvaran.
Ako želite kaloričniju varijantu, u sve dodajte i 1 krompir i zajedno sve blenirajte.
Ako želite sladunjaviji ukus, dodajte malo neutralne pavlake.
Začini koje posebno volim uz potaž od bundeve su muskatni orah, kardamon i malo svežeg peršuna pri serviranju.
Mleko ne stavljam, ali kada služim jelo, obavezno dodam malo kisele pavlake (svakome u tanjir). Druga opcija, koju sam ranije češće pravila, bila je sa krompirom i dodavanjem jedne šolje mleka nakon blendiranja. Tada potaž treba vratiti na ringlu da baci još jedan kluč.
POTREBNO:
- 1 bundeva (na slici je hokaido, ali moj favorit je tamburica)
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 1/2 kocke za supu
- 1/2 kašičice soli
- 1/3 kašičice muskatnog oraha
- 1/4 kašičice kardamona
- pavlaka i peršun za služenje
PRIPREMA:
Bundevu i luk oljuštite, nalijte vodom, dodajte 1/2 kocke za supu (može i bez toga) i kuvajte 30-40 minuta. Dodajte začine i umutitet sve štapnim mikserom. Poslužite toplo uz dodatak pavlake i svežeg peršuna.Može se dodati i parmezan, sušeni luk, krutoni…
UŽIVAJTE U BOJAMA JESENI!