Potaž od bundeve

Koliko volim potaže, već sam pomenula! U knjizi VESELI ZALOGAJI možete pročitati više o tome šta je zapravo potaž i šta čini njegovu osnovu, a u ovom postu pažnju usmeravamo na dva sastojka, bundevu i kurkumu, koje sam koristila u pripremi ovog jela.

BUNDEVU zovu i domaća banana. Jako je zdrava i u ishrani dece može biti prisutna već od 6-7. meseca. Može se kombinovati sa različitim voćem i povrćem i veoma je ukusna. 95% sadržaja bundeve je voda, zbog čega je niskokalorična, a uz to ima i dosta minerala i vitamina, od kojih se najviše ističu vitamin C, kalcijum, gvožđe i kompleks vitamina B.

KURKUMA – pored toga što, prema verovanju iz davnina, ovaj začin donosi sreću i upeh, kurkuma je jako zdrava i ima višestruke koristi. Važno je znati da dnevni unos ne bi trebalo da prelazi 10g, a preporuka je između 3g i 10g. Kurkuma je korisna kod regulisanja probave, kod infekcija, prehlada i bronhitisa. Ima jako antibakterijsko dejstvo, a dokazano je i da jača i greje organizam. Kurkuma se preporučuje i za lečenje upala desni, kao i kod raznih oboljenja kostiju. Uz to, ovaj začin štiti srce i rešava probleme sa ekcemima.

  • 2 šolje bundeve isečene na kockice
  • 2 srednja krompira
  • 1 šolja mleka
  • so, biber, 1/2 kašičice kurkume

PRIPREMA:
Bundevu skuvajte na pari*, a krompir na klasičan način, a zatim obe namirnice ispasirajte štapnim mikserom, da dobijete kompaktnu kašu. Dolijte 1 šolju mleka i 1 šolju vode (u kojoj je kuvan krompir) i začinite sa solju, biberom i na kraju kurkumom. Dovoljno je da čorbica samo provri i spremna je za serviranje. Po želji, pri serviranju se može dodati i pavlaka.

*kuvanjem na pari bundeva najmanje gubi od svoje nutritivne vrednosti, zato je najpoželjnije da se ovako priprema. Takođe, pečenjem u rerni bundeva zadržava skoro sva svoja hranljiva svojstva.

PRIJATNO!

 

 

Comments are closed.