Pšenica je bogata vitaminom B, gvožđem, magnezijumom i cinkom, a takođe sadrži i veliku količinu vlakana i proteina. Iako se preporučuje za ishranu beba već od 7+, zbog velikog prisustva glutena pšenicu uvodite postepeno, prvo samo u tragovima, pa sa svakim obrokom povećavajte količinu.
Pšenicu potopite preko noći u vodu. Sutradan je prelijte sa tri puta više vode, od same količine pšenice i od trenutka vrenja, na tihoj vatri kuvajte još oko 45 min – 1h.
Sklonite sa vatre i ostavite je poklopljenu u šerpi da još malo nabubri.
Ovako pripremljenu pšenicu možete kombinovati sa najrazličitijim sastojcima, od kiselog mleka i jogurta, preko voća i povrća, do orašastih plodova i meda za nešto stariju decu (uzrast preko 12 meseci).
Kombinacija koja je na slici je pšenica izblendirana sa avokadom i kašikom kiselog mleka.
Ukoliko pripremate ovakvu kašicu, treba je pojesti odmah ili u roku od nekoliko sati od pripreme, pošto avokado stajanjem počinje da tamni.
Ovo se izbegava ako u avokado dodate malo limunovog soka. Tada boja ostaje duže postojana.
Neke od ideja za kašu sa pšenicom za bebe (sve je potrebno izblendirati u kremastu smesu, pa ponuditi bebi) :
- kuvana pšenica + jogurt
- kuvana pšenica + banana
- kuvana pšenica + avokado
- kuvana prešnica + pečena bundeva (ili pripremljena na pari)
- kuvana pšenica + pečena (skuvana) jabuka ili kruška
- kuvana pšenica + breskva
- kuvana pšenica + obaren spanać + 2 kašike jogurta
NAPOMENA: Ukoliko dobijete gustu strukturu, uvek možete razblažiti sa mlekom za bebe, vodom ili malo jogurta.
PRIJATNO!