Pšenica (7+)

Pšenica je bogata vitaminom B, gvožđem, magnezijumom i cinkom, a takođe sadrži i veliku količinu vlakana i proteina. Iako se preporučuje za ishranu beba već od 7+, zbog velikog prisustva glutena pšenicu uvodite postepeno, prvo samo u tragovima, pa sa svakim obrokom povećavajte količinu.

Pšenicu potopite preko noći u vodu. Sutradan je prelijte sa tri puta više vode, od same količine pšenice i od trenutka vrenja, na tihoj vatri kuvajte još oko 45 min – 1h.

Sklonite sa vatre i ostavite je poklopljenu u šerpi da još malo nabubri.

Ovako pripremljenu pšenicu možete kombinovati sa najrazličitijim sastojcima, od kiselog mleka i jogurta, preko voća i povrća, do orašastih plodova i meda za nešto stariju decu (uzrast preko 12 meseci).

Kombinacija koja je na slici je pšenica izblendirana sa avokadom i kašikom kiselog mleka.

Ukoliko pripremate ovakvu kašicu, treba je pojesti odmah ili u roku od nekoliko sati od pripreme, pošto avokado stajanjem počinje da tamni.

Ovo se izbegava ako u avokado dodate malo limunovog soka. Tada boja ostaje duže postojana.

Neke od ideja za kašu sa pšenicom za bebe (sve je potrebno izblendirati u kremastu smesu, pa ponuditi bebi) :

  • kuvana pšenica + jogurt
  • kuvana pšenica + banana
  • kuvana pšenica + avokado
  • kuvana prešnica + pečena bundeva (ili pripremljena na pari)
  • kuvana pšenica + pečena (skuvana) jabuka ili kruška
  • kuvana pšenica + breskva
  • kuvana pšenica + obaren spanać + 2 kašike jogurta

NAPOMENA: Ukoliko dobijete gustu strukturu, uvek možete razblažiti sa mlekom za bebe, vodom ili malo jogurta.

PRIJATNO!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*