Ukoliko volite brza jela, koja se često mogu naći na menu-ima restorana, zbog čega vam izgledaju komplikovano i skupo, ovo je predlog koji će razbiti te predrasude i pokazati da u kućnim uslovima možete dobiti i bolju varijantu nečega što u restoranu skupo plaćate.
Rižoto sa bundevom je toliko jednostavno napraviti, da nema šanse da nekome ne uspe. Postoji caka, uz koju će rižoto biti dodatno kremast i još ukusniji i ogleda se u tome da pred kraj pripreme u jelo dodate komadić putera.
Bundeva je dobila primat kraljice jeseni, pa i zime. Zaista se može koristiti za sve i svašta, pa se tako potrudite da kada je pečete u rerni ili pripremate na pari, uvek napravite malo više, kako biste je iskorostili za više jela (slatkiše, smoothie, čorbe/potaže i sl).
Koliko je bundeva dobra za jačanje imuniteta, toliko je dobra i za ubrzavanje metabolizma i gubitak kilograma.
Rižoto sa bundevom je savršeni obrok koji će telu dati energiju i obilje nutritivno bogatih namirnica. Ovo jelo voleće cela porodica!
POTREBNO:
- 1 1/2 šolja pečene ili kuvane bundeve (pirea od bundeve)
- 1 luk
- oko 1/2 l bujona ili vode
- 1 čen belog luka
- 2-3 kašike ulja
- 2/3 šolje pirinča
- 1/2 šolje belog vina – opciono
- komadić putera
- so, biber, bosiljak, parmezan… – začini po želji
PRIPREMA:
Na ulju propržite iseckani luk i beli luk. Dodajte pirinač, malo još sve pržite, pa nalijte vino (ili vodu) i bujon. Povremeno mešajte i dolivajte bujon / vodu, ako je potrebno. Sve kuvajte oko 15-20 min. Pred kraj dodajte pire od bundeve i umešajte začine (sve što želite, sem parmezana). Pre skidanja sa ringle, umešajte i komadić putera.
Služite toplo i po želji dodajte parmezan ili neki drugi sir.
Odličan prilog ovom jelu su i sveže salate, npr rukola, cherry paradajz i feta, zaliveni sa malo maslinovog ulja.
PRIJATNO!