Pored različitih vrsta voća, super dopuna svakoj užini su i semenke, npr suncokret ili golica. Golica sadrži masne kiseline koje su neophodne za dobar vid, koncentraciju, regulisanje nivoa holesterola, za dobar imunitet i aktivan metabolizam. Suncokret olakšava varenje, otklanja stomačne tegobe i stimuliše izbacivanje štetnih supstanci iz organizma.
Evo još nekih zanimljivih detalja o suncokretu:
Suncokret spada u biljke uljarice, čija je glavna namena dobijanje jestivog ulja. Međutim, manje je poznato da se u nekim zemljama u svetu koriste žuti jezičasti listovi cveta i krupni listovi za pravljenje narodnih lekova. Listovi se upotrebljavaju kao gorko sredstvo koje podstiče apetit, a cvetovi se dodaju raznim biljnim čajevima.
Suncokretovo seme je bogato vitaminima (D, E, F), nijacinom, nezasićenim masnim kiselinama, mineralima (fosfor, kalcijum, magnezijum, cink, natrijum). Ima pozitivan uticaj na vid i predstavlja najbogatiji izvor vitamina E. Olakšava varenje, otklanja stomačne tegobe i stimuliše izbacivanje štetnih supstanci iz organizma.
Ekstrakcijom suncokretovog semena dobija se suncokretovo ulje, a od brašna koje ostaje kao nus-proizvod, pomešano sa pšeničnim brašnom se dobija ukusan hleb.
Od velikog značaja za ljudsko zdravlje predstavlja izbacivanje običnog rafiniranog ulja iz svakodnevne ishrane i njegova zamena hladno ceđenim uljem, koje u sebi sadrži sve najkorisnije sastojke suncokretovog zrna (hranljivost i lekovitost).
PRŽENE SEMENKE SUNCOKRETA
Stavite u suv tiganj određenu količinu (po želji) oljušćenih semenki suncokreta i pržite na suvo na srednjoj temperaturi 10-15 minuta. U međuvremenu, ako želite, možete ih posoliti morskom solju ili „tamari“ soja-sosom. Nakon prženja, semenke dobijaju tamnu boju i prijatan ukus i aromu.
Ovakav način upotrebe se preporučuje za osobe koje maksimalno vode računa o količini unetih masnoća u organizam.
Oljušćene semenke suncokreta se mogu koristiti i kao dodatak kolačima, supama, hlebu i dr.
SOS OD SUNCOKRETA
Potrebno: 1,5 šolja suncokreta, 1,5 šolja vode, 1 kašika morske soli, začin po ukusu, sok od limuna, malo belog luka, 1 kašičica crnog luka.
Priprema: Svi sastojci se dobro mešaju mikserom da se dobije izjednačena homogena smesa. Jako je ukusno u kombinaciji s obarenim krompirom ili kao majonez u krompir-salati. Možete začiniti renom.