Super zdrava poslastica koja će ves odlično rashladiti tokom leta, a možete je jesti bez griže savesti. Fil, odn sladoled, koji predstavlja gornji sloj torte, možete jesti i samostalno, kao sladoled. Pravite svoje kombinacije sa voćem i uživajte u letu!!!
Osnova koju sam ovde koristila je osnova za većinu “raw cakes”, odn sirovih torti. Uvek možete dodati i suvo voće ili neki drugi orašasti plod. Kod mene ova klasik varijanta uglavnoj najbolje prolazi.
Fil sam pravila od zaleđenih banana i jabuka (tako se našlo u zamrživaju), ali može da bude i kombinacija banana i nekog drugog voća ili samo banana.
Koristila sam i kokosovo mleko. Vi možete ono koje najviše voite i koje upotrebljavate, a možete jednostavno i dodati samo malo vode.
U fil možete, ali i ne morate, stavljati agavu ili med. Ako volite puno slatko, dodajte 1-2 kašike.
PS Ovo je mera za neki manji kalup i 1-2 osobe.
Pa, da krenemo, POTREBNO:
KORA:
- 1 šaka badema
- 5-10 sirovih urmi
- 3-4 kašike kokosovog ulja
- 2-3 kašike kokosovog mleka
FIL:
- 1 banana – isečena na kolutove i zamrznuta
- 1 jabuka – oljuštena, isečena na kocke i zamrznuta
- 1 kašika kikiriki putera
- 1/3 štapića vanile (ili aroma vanile)
- 2 kašike kokosovog ulja
- 4-5 kašika kokosovog mleka
- 1-2 kašike agava sirupa ili meda – opciono
PRIPREMA:
Bademe usitnite u seckalici, pa dodajte ostale sastojke i mutite dok se sve ne ujednači. Rastanjite koru u kalupu, pa stavite u frižider.
U blender ili seckalicu stavite sve sastojke za fil. Mutite dok ne dobijete kompaktnu kremastu masu. Razlijte fil preko kore i stavite u zamrživač da se stegne.
NAPOMENA: Na slici je dekoracija od rogača (zvezdice), koji možete posuti po površini sladoled, ako želite.
PRIJATNO!