Napravite namaz koji ćete rado jesti uz palačinke ili neki lep i zdrav hleb. Ovim namazom možete puniti i kiflice ili filovati keksiće. Leblebija se preporučuje onima koji žele da izgube kilograme, a ujedno će organizmu obezbediti dosta energije i očistiti ga od loših materija.
Leblebija je sjajan saveznik za zdravo srce, dobar je izvor proteina i stabilizuje nivo šećera u krvi. Obiluje i gvožđem, zbog čega se posebno preporučuje u ishrani dece i trudnica.
Osnova ovog namaza je ista kao i kada pravite slanu paštetu od leblebija. Potrebno je da leblebije odstoje u vodi minimum celu noć, a onda ih kuvajte dok ne omekšaju (još 1-2 sata).
Moja preporuka za slatki namaz je da se dodaju mleveni lešnici, malo kokosovog ulja i med. Po želji, možete ubaciti i malo kakaoa i cimeta. Lešnike možete zameniti i orasima ili bademom, a namaz obogatiti i nekim seckanim suvim voćem. Odlična kombinacija je i da kada namažete slatku čeblebiju na hleb, preko dodate tanke kolutove banane i sve pospete seckanim voćem ili mlevenim orašastim plodovima.
POTREBNO:
- 1 šolja skuvane leblebije
- 1 -2 kašike meda (zavisi koliko volite slatko)
- šaka mlevenog ili sitni ceckanog lešnika
- 1 kašičica otopljenog kokosovog ulja
- prstohvat soli
PRIPREMA:
Sve sastojke stavite u blender ili seckalicu i mutite dok ne dobijete ujednačenu masu. Ako je previše gusto, dodajte malo vode u kojoj se kuvala leblebija.
PRIJATNO!
2 Comments