Orasi, mak, džem, kakao…, svako ima svoj omiljeni nadev za štrudlu. Koji je vaš? Procedura za sve je skoro identična, a ukoliko imate recept za dobro testo, nema razloga da ceo kolač ne bude uspešan! Ostavite testo da lepo poraste i dalje je sve dosta lako i brzo.
Brašno birajte prema ukusu, kao i nadev. Od količine koju ću navesti dobijaju se 3 velike štrudle (dužina pleha od rerne), ali uvek možete praviti i više manih, ukoliko koristite neki dr pleh.
Nadev sa orasima obično pripremim za 2 štrudle, a treću filujem džemom. Postupak za orase i za mak je potpuno isti, ukoliko izaberete da jedan nadev bude mak.
POTREBNO:
- 200 ml mleka
- 100 ml vode
- 1/2 kocke kvasca
- malo kokosovog šećera
- malo soli
- 600 gr brašna
- 5 kašika kokosovog šećera
- 150 gr omekšalog putera
- 2 jaja
- 200-300 gr mlevenih oraha
- 10 kašika kokosovog šećera
- 1/2 šolje mleka
PRIPREMA:
Zagrejte vodu i mleko, dodajte malo vode i malo šećera, pa stavite 1/2 kocke kvasca i ostavte da nadođe. U činiju stavite brašno, 5 kašika kokosovog šćera, omekšali puter, 2 jaja i nadošao kvasac. Zamesite testo i ostavite 1-2 sata da lepo poraste. Razmesite testo, pa podelite u 3-4 loptice.
U šerpicu stavite orahe i šećer, pa prelijte toplim mlekom i sve promešajte.
Razvucite svaku lopticu u pravougaonik, nafilujte celu površinu tankim slojem fila sa orasima (ili džemom ili makom…), uvijte u rolat i stavite u pleh. Premažite štrudle i žumancetom i ostavite da odstoje dok se zagreje rerna. Taman će još malo da porastu. Pecite štrudle 30-40 min na 180 stepeni.
Ja uvek držim jedan papir preko, pošto mi je rerna dosta jaka, da bi se testo lepo ispeklo, a da štrudla ne pregori.
Prohladite i poslužite.
PRIJATNO!