Torta sa koricama od belanaca, badema i kokosovog šećera

Naš Božić je obeležilo sankanje i lud provod na snegu! Između tih spoljnih avantura, napravila sam i jedan ukusan kolač (mogu ga nazvati i torta) i to sasvim slučajno! Plan je bio da napravim makaronse sa kokosovim šćerom, a onda je u sred izlivanja makaronsa na pleh, kesa pukla i sva smesa se razlila. Ok, nema nerviranja na Božić!

Rasporedila sam celu smesu po velikom plehu od rerne i umesto makaronsa, ispala je ova sjajna torta! Beli fil je od indijskog oraha. Krajnji rezultat – ukusan, mekan i kremast kolač, koji nam je itekako dao snagu i energiju za nove izazove na snegu!

POTREBNO:

KORA:

  • 3 blanceta
  • 120 gr fino mlevenog bademovog brašnna (što sitnije sameljite badem i to je to)
  • 250 gr mlevenog kokosovog šećera (to sam isto uradila u seckalici)
  • 50 gr nemlevenog kokosovog šećera
  • prstohvat soli
  • 1 puna kašičica kakaoa

FIL:

  • 2 šolje indisjkog oraha – potopite ga u vodu da stoji min 2h pre pripreme
  • 5-6 kašika otopljenog kokosovog ulja
  • 7 kašika agave

PRIPREMA:

Umutite belanca i so, pa dodajte nemleveni kokosov šećer. Dodajte kakao i još malo mutite mikserom, a zatim ubacite mleveni badem i mleveni šećer, pa izmešajte špatulom. Razlijte u veliki pleh od rerne, na papir za pečenje i ostavite na sobnoj temperaturi 1h. Pecite na 150 stepeni 15 min, pa ostavite da se lepo ohladi, odvojite od papira i presecite na 4 dela.

Indijski orah cedite od vode, pa mutite u blenderu / seckalici dok ne postane kremast. Dodajte otopljeno kokosovo ulje i agavu i mutite još malo dok se ne ujednači. Filujte kore naizmenično. Po želji, poslednji sloj možete preliti otopljenom crnom čokoladom. Ja nisam. Kolač bi trebalo da odstoji nekoliko sati pre služenja i čuvajte ga u frižideru.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*