Kažu da treba učiti uvek i svuda! E, pa tako se kod nas slova uče i dok se jede 🙂
Da li ste probali da palačinke, umesto mesom ili šunkom, filujete pečurkama i onda sve lepo zalijete i zapečete? Ukus je odličan, a jelo mnogo lakše za stomak 🙂
Kada se prave jela tipa musaka, gibanica, zapečene palačinke…, dakle sve one stvari koje treba da budu sočne nakon pečenja u rerni, osnovno pravilo je sve dobro zaliti, kako ne bi ostalo suvo i kasnije bilo neukusno. To pravilo primenujem i kod ovih palačinki.
Ponekad se pitam da li ovakve stvari uopšte treba pisati, pošto se nekako podrazumevaju. Ali, onda se desi da mi dođu gosti i oduševljavaju se tim stvarima za koje ja smatram da-se-podrazumevaju. Pa, zato nije na odmet povremeno ih i ponoviti.
I ovde postoji bezbroj varijacija na temu, počevši od toga od čega ćete praviti palačinke. Ja sam uvek za zdraviju verziju, pa sam koristila kamut brašno i pirinčano mleko. Naravno, sve može i na onaj klasičniji način, belo brašno i kravlje mleko.
Ne zaboravite onu super razmeru za palačinke, npr 2 jaja, 200 gr brašna i 400 ml mleka. Kod mene je to zlatna razmera za dobre palačinke!
Što se filovanja tiče, moj izbor su bile pečurke. Možete se poigrati i mlevenim mesom ili npr slaninom.
Za preliv, standardno, pavlaka i jaje. Pa da počnemo 🙂
POTREBNO:
- 10-15 palačinki
- 200 gr šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 1-2 čena belog luka
- domaći pire paradajz
- so, biber, bosiljak, peršun – po ukusu
- 1 kisela pavlaka
- 1 jaje
PRIPREMA:
Na malo ulja propržite crni i beli luk, pa dodajte oprane i sitno iseckane šampinjone. Dinstajte dok sve ne omekša, dodajte paradajz pire i začine po ukusu. Disntajte dok ne ispari voda.
Tepsiju ili vatrostalnu činiju namažite puterom. Palačinke filujte, pa ređajte u pleh.
Umutite pavlaku i jaje i prelijte preko palačinki.
Uključite rernu na 180 stepeni. Dok se rerna greje, palačinke neka odstoje da upiju preliv.
Pecite 20-25 min. Služite toplo uz neku zelenu salatu, npr rukolu.
PRIJATNO!