Banana hleb bez belog brašna

Decembar je rezervisan za lepe trenutke, još lepše mirise i nezaboravne ukuse! Pred vama je recept za hleb od banane, sa divnim cimetom i još divnijim bademima! Super je opcija za večeru ili doručak, može se poslužiti samostalno ili uz med, suvo voće, domaći džem ili… budite maštoviti 🙂

Kada imate dvoje male dece, morate uvek biti ultra funkcionalni i razmišljati bar dan unapred. Ovim hlebom možete rešiti dva uzastopna obroka, večeru i doručak. Pripremite ga popodne, lepo večerajte, a ako ostane, biće odličan i za doručak.

Kao i kod većine mojih recepata, trudim se da svi sastojci budu maksimalno zdravi, a krajnji produkt ukusan i primamljiv svim generacijama. Ovim hlebom zadovolićete sve navedene kriterijume!

I ovaj recept je prilagodljiv onome što volite i što trenutno imate kod kuće. Pa tako, kamut koji sam ja koristila, možete zmeniti nekim drugim brašnom po izboru (npr speltinim, ukoliko se držite zdravih stvari, ali naravno da može i obično belo brašno). Badem možete menjati lešnikom ili orasima, a možete i napraviti mix svih orašastih plodova. Umesto meda, možete koristiti javorov sirup ili neki drugi zaslađivač.

POTREBNO:

  • 2 jaja 
  • 200 gr meda
  • 120 gr putera (na sobnoj temperaturi)
  • 2 veće banane
  • 50 ml pirinčanog mleka (može i neko drugo koje koristite)
  • 250 gr kamut brašna (može i neko drugo po izboru)
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • 50 gr mlevenog badema
  • 50 gr seckanog badema

PRIPREMA:

Rernu uključite na 180 stepeni.

Umutite puter i jaja, pa dodajte med i mleko. Banane izgnječite viljuškom i dodajte umućenoj smesi. U kamut stavite prašak za pecivo, cimet i badem. Suve sastojke sjedinite sa umućenom masom.

Ja ovaj hleb volim da pečem u kalupu za kuglof, koji dobro premažem puterom pre nego što ubacim testo. Ukoliko pečete u nekom drugom kalupu, pravilnog oblika, obložite ga papirom za pečenje i ne morate ništa podmazivati.

Hleb pecite 50-60 min.

PRIJATNO!

 

 

 

Comments are closed.