Biljna mleka

Ukoliko niste ljubitelj kravljeg, kozijeg ili ovčijeg mleka, u nastavku je nekoliko recepata za biljna mleka koja možete sami pripremiti u kućnoj verziji. Nadam se da će vam biti zabavno i korisno!

PIRINČANO MLEKO

Pirinčano mleko je veoma prijatnog ukusa, može se koristiti kao zamena za kravlje u svakoj varijanti. Lako je svarljivo I veoma zdravo, posebno za kosti I zube.

  • 1 šolja pirinča
  • 3 šolje vode
  • prstohvat soli

Skuvati pirinač, pa staviti u blender sa 3 puta vise vode. Dodati prstohvat soli. Masu blendirati dok se ne dobije skoro ujadnačena masa. Tečnost procediti kroz gazu ili gušće sito. Mleko može da stoji u frižideru 3-4 dana. Može da se koristi umesto kravljeg mleka za sve prilike.

BADEMOVO MLEKO

Bademovo mleko je lako svarljivo I preporučuje se kao veoma korisno u zdravoj ishrani. Sadrži gvožđe, kalcijum, fosfor I magnezijum, a od vitamin B6 I vitamin E. Bademovo mleko je dosta skupo, ako ga kupujete industrijski upakovano, ali ga zato možete sami napraviti, višestruko jeftinije.

BADEMOVO MLEKO, verzija 1

  • 150 gr mlevenog badema
  • ½ l vode
  • 5 urmi
  • 1 breskva

Sve izblendirajte i poslužite.

BADEMOVO MLEKO, verzija 2

  • 5 šoljica blanširanog badema*
  • 4 šoljice vode
  • aroma vanile
  • 1 kašika meda
  • na vrh kašičice cimeta

*ukoliko imate sirovi badem sa opnom, zagrejte vodu, pa spustite badem u vruću vodu na nekoliko sekundi. Opna će brzo I lako tada spasti sa badema.

Badem (oljušteni) potopite u vodu I ostavite preko noći da odstoji. Sutradan u blender stavite 1.5 šoljicu vode I bademe, pa blenirajte dok se badem ne usitni. Zatim dodati I preostale sastojke I ostatak vode I nastaviti sa blendiranjem. Na kraju, kada se badem maksimalno usitni, sve procedite kroz gazu. Ovako pripremljeno mleko možete čuvati u frižideru 4-5 dana.

ČOKOLADNO BADEMOVO MLEKO

verzija 1

  • 2 šolje vode
  • 4 sveže urme
  • 1 šolja badema, natopljenih u vodi
  • 2 kašike kakaa

U blenderu prvo izmešati vodu, badem I urme, pa zatim dodati kakao. Ovo mleko se može piti samo ili može poslužiti kao dodatak za pripremanje različitih šejkova, kolača I sl

verzija 2

  • 200 ml bademovog mleka
  • 1 kašičica kakaa
  • malo arome vanile
  • na vrh kašičice cimeta
  • kašičica meda

Mleko zagrejati, pa sa ostalim sastojcima stviti u blender I mutiti oko 30 sekundi.

  • NAPOMENA: čokoladno mleko možete praviti I sa kravljim ili kozijim mlekom, ali se to ne preporučuje, posebno u kombinaciji sa kakaom, zato što životinjsko mleko umanjuje nutritivne vrednosti iz kakaa.

KOKOSOVO MLEKO

Kokosovo mleko je tečnost iz mesa kokosa. Veoma je ukusno I jako zdravo. Kokosovo mleko jača imunitet, čuva zdravlje kostiju I zuba, pozitivno deluje na upalne procese, pomaže kod anemije I korisno je za proces varenja u organizmu.

PRIPREMA:

  • 100 gr kokosa
  • 1 l vode

Potopiti 100 gr kokosa u750 ml vruće vode, pa ostaviti oko 2 sata da odstoji

Masu staviti u blender, pa dodati još 250 ml l vode I blendirati dok se ne dobije ujednačena masa. Masu zatim procediti. Dobiće se gusta tečnost, pa je najbolje cediti kroz gazu rukama. Ukoliko želite manje intenzivan ukus kokosa, dodajte vise vode. Mleko će tada biti I manje masno.

Mleko može stajati u frižideru 3-4 dana.

UŽIVAJTE!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*