Grickalica za sve generacije, ukusna i zdrava

Prva asocijacija većini je kukuruz, ali nije! Pogađajte opet 🙂 Ove loptice su leblebije! Jedu i vole ih svi, od mališana, do starijih generacija. Mekane su, slatko-slanog ukusa i jaaako zarazne. Kada počnete da ih jedete, nećete se zaustaviti dok ne ispraznite činiju!

Šta znate o leblebijama?

Neki ga zovu i naut, a spada u najkonzumiraniju mahunarku na svetu. Sadrži dosta vlakana, a bogat je i gvožđem, magnezijumom i cinkom. Takođe, sjajan je za dijabetičare, pošto mu je glikemijski indeks 30!

Leblebije možete kupiti već skuvane u konzervi i onda ih samo dodati jelu ili praviti kolače ili namaze. Moj izbor je ipak da kupim sirovu leblebiju, a zatim je sama pripremim.

Osnova koja se uvek koristi je kuvana leblebija. Ništa komplikovano, samo zahteva vreme. Zato, najbolje da uvek pripremite, odn skuvate veću količinu, pa napravite više stvari. Kuvanu leblebiju možete čuvati u sopstvenoj vodi (od kuvanja) do 7 dana u frižideru.

I ova sjajna grickalica zahteva prvo kuvanje., a taj proces se realizuje na sledeći način:

  • potopite sirovu leblebiju u vodu i neka odstoji preko noći (12-15 sati). Što duže stoji potopljena, vreme kuvanja će biti kraće
  • nakon što su odstojale, prebacite leblebije u šerpu, dodajte još vode i kuvajte 1.5 – 2 sata.

Procedite deo koji ćete odmh koristiti, a ostatak ostavite u vodi i kada se ohladi stavite u frižider.

Leblebije su i sjajan dodatak različitim čorbama, varivima i salatama.

A, evo i recepta za super zdravu grickalicu od leblebija:

POTEBNO:

  • 150 gr skuvane leblebije (može i više ili manje, zavisi za koliko ljudi pravite)
  • 2-3 kašike kokosovog ulja
  • 2-3 kašike soja sosa
  • prstohvat soli
  • malo cimeta (opciono)
  • 2-3 kašike susama (opciono)

PRIPREMA:

Rernu uključite na 200 stepeni.

U činiji pomešajte leblebije i sve ostale sastojke, osim susama. Sve lepo izmešajte, pa prebacite u pleh, na papir za pečenje.

Stavite u zagrejanu rernu na 15-ak minuta.

Kada izvadite iz rerne pospite susamom, ako želite.

Najlepše su da se jedu odmah nakon pripreme ili u naredna 3-4 sata.

PRIJATNO!

One Comment

  1. Pingback: Pašteta od leblebija – Veseli zalogaji

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*