Gulaš na moj način

Kada sam počela da kuvam, a to nije bilo tako davno, mislila sam da nikada neću spremati jela kao što su: pasulj, kupus, sarma, gluaš… Nekako većina nas, koje do 30-ete jurimo karijeru i ne znam ni sama šta još, od kuhinje bežimo, a i kada se u njoj zateknemo izmišljamo toplu vodu sa nekim lignjama, dagnjama, fonduom, tortiljama, fancy kolačima i sl, a na kraju se vratimo korenima i sav taj fenseraj rado menjamo za jednu dobru gibanicu ili npr gulaš. Doduše, moram da kažem da taj pasulj zaista još nisam skuvala.

Obično sa dolaskom dece, krećemo da menjamo kulinarske navike, odn da istražujemo i učimo ono što nam je do tada bilo totalno OUT. Tada najčešće kreće kuvanje „preko žice“ sa mamom. E, kada je kod mene došao red i na taj gulaš, mama kaže ovako: „puno luka, baš puno, sitno seckana junetina i krčkaš na tihom duuugooo…“. Hm…, prvo samo luk i meso kod mene ne prolaze! Ja volim i druge ukuse, a bez celera i peršuna teško da nešto kod mene može da prođe. Zato je ova moja varijanta gulaša malo drugačija od one klasične, ali verujte, retko kada od pune šerpe ostane nešto da može da se podgreje i za sutra. Pa da krenemo…

  • 2 veće ili 3 manje glavice crnog luka
  • 500 gr junetine (npr od buta ili vrata)
  • 2 šargarepe
  • 1/2 manjeg celera
  • 1 koren peršuna
  • 1/2 šolje domaćeg paradajz dunsta (ukoliko nemate, onda neki paradajz pire)
  • so, biber, nekoliko listića peršuna

PRIPREMA:
Luk, šargarepu, celer i koren peršuna iseckati, pa staviti u šerpu sa malo ulja i dinstati nekoliko minuta. Dodati iseckano meso i nastaviti dinstanje na tihoj vatri oko 1.5 sat. Ukoliko je potrebno dodavati po malo vode. Nakon 1.5 sata, kada meso već bude mekano, dodati paradajz dunst i kuvati još oko 30 min. Ukoliko je potrebno, dodati so i biber (neke domaćice prave prilično jak i začinjen dunst, pa možda i nema potrebe za dodatnim soljenjem). Na samom kraju staviti sitno seckani peršun.

Kod nas se gulaš uglavnom jede uz pire krompir, a opcija priloga može biti i testenina, proso ili nešto sl.

Na našoj slici, kapica je napravljena od sitno seckane paprike (babure), a ostali dodaci su od crvene paprike i šargarepe. Kapića može da bude i od kupusa…

PRIJATNO!

 

Comments are closed.