Hleb sa orasima, bez brašna

Ovih dana sam opsednuta zdravim hlebovima, a pravim ih od svih vrsta žitarica i orašastih plodova. Nekada dodam 2-3 kašike speltinog brašna, a nekada samo mekinje i hleb je uvek savršen! Ovo je varijanta sa orasima i mekinjama, uz malo badema i puuuno suncokreta, golice i mlevenog lana!

Ovo je hleb koji će vam bukvalno očistiti creva! Konzumirajte ga bar za doručak i nakon 2-3 dana primetićete promene, posebno ako imate problem sa metabolizmom!

Pravi se jako lako, nema prljanja ruku i zaista je jako ukusan. Predhodne verzije o kojima sam pisala bile su sa bademom i lešnikom, sada sam ubacila orah, a ponekad možete staviti i malo brazilskog ili indisjkog oraha, biće takođe odlično!

Ne treba previše da se opterećujete merama, jer kada uđete u štos, pravićete ga odokativnom metodom!

ŠTA ZNATE O MLEVENOM LANU?

Laneno seme je jedan od najboljih izvora Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina, kao i vitamina A, C, E, B2, B3, B12, viotina i dijetalnih vlakana.

Mlevenjem lanenog semena omogućujemo da organizam maksimalno iskoristi sve nutritivne sastojke prirodno prisutne u lanu, koje pozitivnu utiču na:

  • Smanjenje holesterola – prisustvo Omega-3 i Omega-6 nezasićenih esencijalnih masnih kiselina deluje na smanjenje holesterola, a time štiti i od kardiovaskularnih oboljenja.
  • Regulisanje stolice – biljna vlakna prisutna u lanu omogućuju redovnu stolicu, prevazilaženje problema s opstipacijom (tvrdom stolicom) i smanjuje tegobe koje nastaju kod upala želuca i creva.

Preporučuje se da se u toku dana pojedu 1-3 supene kašike mlevenog lanenog semena, potopljenog u jogurt ili mleko ili kao dodatak obroku od muslija.

POTREBNO:

  • 50 gr oraha 
  • 30 gr badema
  • 75 gr sirovog suncokreta
  • 50 gr golice
  • 20 gr susama
  • 20 gr mlevenog lana
  • 30 gr maslinovog ulja
  • 150 ml provrele vode
  • 3 kašike mekinja (može i neko brašno po želji)
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • so po ukusu

PRIPREMA:

Uključiti rernu na 180 stepeni.

Sve semenke i orašaste plodove stavite u seckalicu i usitnite. U samlevenu masu dodajte mekinje i prašak za pecivo.

Jaja umutite viljuškom, dodajte so i ulje, pa sipajte suve sastojke. Na kraju, dodajte provrelu vodu i sve lepo izmešajte kašikom.

Sipajte u kalup u kome je papir za pečenje i pecite oko 50 min.

Izvadite na rešetku da se potpuno ohladi pre sečenja.

Sendvič sa slike je sa ribljom paštetom, jajima i kiselim krastavčićima, MLJAC!!!

PRIJATNO!

 

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*