Kiflice od kamut brašna (ili nekog drugog, po želji)

Odličan recept za „kiselo“ testo, a brašno odaberite sami po ukusu, od belog pšeničnog, do nekog zdravog koje volite! Kiflice možete puniti sirom, ajvarom, džemom, orasima, zdravim kremom ili…, izaberite sami 🙂

Ovi naši brodići su brzinom svetlosti uplovili u stomake 🙂

Od mere koja je navedena dobićete 2 pleha kiflica.

Ja sam se odlučila za kamut brašno, veoma zdravo i pomalo slatkasto, ali iako su kiflice sa sirom, a testo posoljeno, ukus kiflica sa ovim brašnom je odličan.

Izaberite brašno koje inače volite i koristite i uživajte u super kiflicama!

PS Ja sam kiflice punila sirom (2 veće kriške sira izgnječiti viljuškom, dodajti jedno jaje i sve lepo sjediniti, pa stavljati po malo na svaku kiflicu).

POTREBNO:

  • 1/2 kg brašna
  • 250 ml pirinčanog mleka (ili kravljeg, zavisi koje koristite)
  • 1/2 kocke kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica braon šećera (ili običnog belog)
  • 1 jaje + još jedno za premazivanje
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 gr putera, otopljenog
  • 50 ml jogurta

PRIPREMA:

Mleko zagrejati da bude mlako, pa staviti so, šećer i kvasac. Kada kvasac nadođe, u činiju sa brašnom sipajte nadošao kvasac sa mlekom, dodajte sve ostale sastojke i zamesite testo varjačom. Ostavite 1-2h da nadođe.

Nadošlo testo presuti na radnu površinu, gde ste posuli malo brašna. Ok je da testo bude lepljivo. Malo ga „dodadite“ sa brašnom, ali ne previše. Treba da ostane vazdušasto. Podeliti u 5 loptica. Svaku lopticu razvucite u krug, pa da podelite na 8 delova. Na svaki trougao stavite fil po želji, pa uvijajte kiflice od šireg, ka užem delu. Ređajte kiflice u pleh, u koji ste predhodno stavili papir za pečenje.

Tek kada sve kiflice uvijete, uključite rernu na 190 stepeni. Kiflice treba malo da nadođu u plehu, taman dok se rerna greje.

Umutite jedno jaje, pa četkicom premažite svaku kiflicu i pospite susamom. Pecite oko 20 min.

Moja rerna je dosta jaka, tako da ja posle 7-8 min pečenja, temperaturu smanjim na 160 stepeni.

PRIJATNO!!!

 

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Kiflice od kamut brašna (ili nekog drugog, po želji) | | Mama Multipraktik - online magazin za moderne mame i njihove bebe

  2. Pingback: Salata sa paprikom – Veseli zalogaji

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*