Lazanje sa pečurkama, savršen ručak

Jel ima neko da ne voli lazanje? Čisto sumnjam 🙂 Ali, mnogo puta sam čula kako nakon konzumiranja ljudi kukaju da su se prejeli i da su im teško pale. Ova verzija sa pečurkama je možda i ukusnija od verzije sa mesom, a svakako je za stomak lakša!

Za pravljenje lazanja vam nije potrebna nikakva spcijalna umešnost, samo malo strpljenja za paralelno pravljenje 2-3 stvari. Ali i to sve ide prilično brzo. Vreme pripreme zaista može biti 30 min (bez stajanja i pečenja).

Ono što preporučujem, kako bi lazanje (bilo sa msom ili pečurkama) bile ukusnije, jest da kada sve poređate, ostavite lazanje da stoje 2-3 sata, pre pečenja. Tada kore lepo upiju bešamel i jelo bude mnogo ukusnije. Takođe, lazanje ne treba bariti, pošto ih vruć bešamel lepo omekša.

U nastavku je recept za varijantu sa šampinjonima, ali sve je isto i ako pravite verziju sa mlevenim mesom. Samo zamenite ta dva sastojka!

POTREBNO:

  • 400 – 500 gr šampinjona
  • tesenina (lazanje) – možete birati i neke bezglutenske ili domaće, ima ih na pijaci
  • 1 paradajz pelat
  • 1 veća glavica luka
  • 1 šargarepa
  • komadić korena celera
  • 2-3 čena belog luka
  • 300 – 400 gr kačkavalja
  • 1/2 l mleka
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike brašna (ja koristim speltino, vi možete bilo koje)
  • so, biber, seckani peršun, muskatni orah

PRIPREMA:

Na malo ulja izdinstajte crni i beli luk, pa dodajte iseckanu šargarepu i celer. Još malo prodinstajte, pa dodajte i iseckane šampinjone. Šampinjoni će pustiti dosta vode, pa kada voda krene da isparava, dodajte konzervu pelata i sve krčkajte dok smesa ne krene da se zgušnjava. Pred kraj dodajte so, biber i seckani peršun.

BEŠAMEL: Istopite 2 kašike putera, dodajte brašno, pa polako dolivajte hladno mleko, stalno mešajući. Kuvajte dok ne provri i malo se ne zgusne. Pred kraj dodajte malo soli, bibera i muskatni orah.

Izrendajte kačkavalj.

U podmazan đuveč stavite prvi red lazanja, premažite slojem bešamela, pa pospite smesu sa pečurkama. Preko pečuraka pospite rendani kačkavalj. Opet red lazanja, bešamel, pečurke, kačkavalj i tako dok ne potrošite sav materijal. Završavate sa lazanjama, malo ih premažite bešamelom i pospite kačkavalj. Na taj poslednji sloj ne idu pečurke.

Pokrijte folijom i ostavite 2-3 sata da odstoje. Peći na 180-200 stepeni oko 40 min sa folijom, pa još 5-10 min bez folije, da se sve lepo zapeče.

PRIJATNO!!!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*