Musaka sa tikvicama

Musaka sa tikvicama

Zlatno pravilo za musaku je: “Dobro je zaliti, da bi bila sočna” 🙂 Da li se slažete? Ovo pravilo važi i ako pravite klasičnu musaku od krompira, ali i za vezije sa tikvicama, karfiolom, patlidžanom, paprikom… Da bi bila dodatno ukusna, praktikujem da dodam paradajz u meso dok se dinsta, a u fil od jaja i pavlake malo muskatnog oraha. Ukoliko imate još neku caku, podelite je 🙂

Ovo je klasična verzija musake sa tikvicama. Ponekad je pravim i tako što umesto mesa stavim šapinjone. Podjednako je ukusna i sita. Tikvice ne volim da ljuštim, pa se trudim da pronađem neke organske i onda ih bez problema koristim sa korom. Sve ostalo je manje – više poznato i jednostavno.

POTREBNO:

  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike ulja
  • 1 šargarepa
  • komad celera
  • 3-4 kašike paradajz pelata
  • 300 gr mlevene junetine
  • 3-4 tikvice
  • 2 jaja
  • 1 šolja mleka
  • 3 kašike pavlake
  • so, biber, peršun, muskatni orah – po ukusu

PRIPREMA:

Na malo ulja izdinstajte crni i beli luk, šargarepu i celer. Kada povrće omekša i luk postane staklast, dodajte meso i pržite nekoliko minuta, a zatim umešajte paradajz pelat. Dodajte so, biber i sitno seckani peršun. Tikvice operite i isecite na kolutove. U vatrostalnu činiju poređajte red tikvica, pa fil sa mesom, opet red tikvica, pa meso i tako dok se sve ne potroši. Završite sa tikvicama. Stavite sve da se peče oko 15-20 min, a za to vreme u činiji pomešajte jaja, pavlaku i mleko, sa malo soli i muskatnog oraha (po 1/2 kašičice). Posle 15-20 min izvadite musaku, prelijte je filom od jaja, pa vratite na još 20-30 min u rernu na 180 stepeni. Servirajte toplo uz pavlaku ili kiselo mleko. Po želji, dodajte još seckanog peršuna.

PRIJATNO!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*