Novogodišnji keksići

Još jedna stvar iz kategorije „nije teško, može svako“ 🙂 Ovde postoji malo odstupanje, kada je reč o potpuno zdravoj poslastici, pošto je tzv royal icing za šarnje po keksićima od šećera i belanceta. Ako izostavite „šaranje“, dobijate potpuno zdrav novogodišnji keksić!

Ne znam da li bih ove keksiće radije jela ili stavila na jelku. Da ne bi bilo previše dileme, obično napravim po 2-3 ture i onda ima za sve. Kao i kod većine stvari na blogu, ne morate se striktno pridržavati sastojaka. Ovde pre svega mislim na brašno. Umesto speltinog, dobra varijanta je i raženo ili kamut brašno. Ukoliko vam se učini da je testo konstantno mekano, na radnu površinu pospite belo brašno i po njemu razvucite testo oklagijom (i gornji sloj testa malo pospite belim brašnom) i ići će mnogo bolje i lakše.

Umesto badema, možete staviti i lešnike ili orahe, a u samo testo možete dodati i neko suvo voće. Budite maštoviti…

POTREBNO:

  • 350 gr speltinog brašna 
  • 50 gr mlevenog badema
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 200 gr putera
  • 150 gr meda
  • 1 jaje i 1 žumance
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica đumbira u prahu

za šaranje:

  • 200 gr šećera u prahu
  • 1 belance
  • 1-2 kašike limunovog soka
  • jestive boje (opciono)

PRIPREMA:

Rernu zagrejte na 190 stepeni.

Umutite puter, pa dodajte jaje i med i još malo mutite. Pomešajte sve suve sastojke (brašno, badem, sodu bikarbonu, cimet i đumbir), pa polako dodajte u smesu sa puterom. Rukom zamesite kompaktno testo, pa ga ostavite oko pola sata u frižideru.

Pospite brašno po radnoj površini, pa razvucite testo. Modlicama vadite oblike i ređajte u pleh na papir za pečenje. Pecite 10 – 15 min.

Glazura: viljuškom umutite belance, pa dodajte šećer i mešajte dok ne dobijete glatku masu. Na kraju dodajte limun i sve dobro izmešajte. Ukoliko želite glazuru u različitim bojama, podelite smesu u više činija, pa u svaku dodajte boju za kolače. Ja lično to ne volim, i ovaj šečer mi je previše nezdrav 🙂

Masu sipajte u kesice za zamrzivač, odsecite vrh i šarajte kolačiće kako želite.

UŽIVAJTE!!!

 

Comments are closed.