Svi znamo koliko su industrijske paštete “dobre”. Često čujem mame kako kažu: “ali šta da dam deci za doručak, na brzinu?” Evo baš ovu, domaću i zdravu paštetu od semenki. Pravi se za 5 minuta.
U paštetu ide pečeni kikiriki, možete ga već takvog kupiti ili sami ispeći u tiganju ili rerni, pa očistiti od ljuske i onda koristiti.
Mene ova pašteta podseća na namaz od tunjevine, iako unutra idu samo semenke. Po želji, mođete dodati i 1/4 crvenog ili crnog luka, kašiku – dve pavlake ili senfa. Igrajte se sa ukusima.
Nama kod kuće je omiljena varijanta doručka ili večere postala neka od domaćih pašteta i naćosi. Odlična kombinacija ukusa! Paštetu možete koristiti i kao nadev za palačinke!
POTREBNO:
- 75 gr semenki suncokreta
- 50 gr pečenog kikirikija
- 50 gr susama
- 20 – 30 gr badema
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1-2 čena belog luka
- so i biber po ukusu
- kašičica peršuna
- vode po potrebi
PRIPREMA:
Prvo što sitnije u seckalici usitnite suncokret, kikiriki, susam i badem.Onda dodajte i preostale sastojke i nastavite sa mućenjem dok ne dobijete kompaktnu masu željene gustine. Vodu tokom mućenja dolivajte postepeno!
Služite uz hleb (odlična varijanta je i tostirani hleb), krekere, palačinke, naćose…
PRJATNO!