Štrudla sa orasima i džemom

Štrudla sa orasima i džemom

Orasi, mak, džem, kakao…, svako ima svoj omiljeni nadev za štrudlu. Koji je vaš? Procedura za sve je skoro identična, a ukoliko imate recept za dobro testo, nema razloga da ceo kolač ne bude uspešan! Ostavite testo da lepo poraste i dalje je sve dosta lako i brzo. 

Brašno birajte prema ukusu, kao i nadev. Od količine koju ću navesti dobijaju se 3 velike štrudle (dužina pleha od rerne), ali uvek možete praviti i više manih, ukoliko koristite neki dr pleh.

Nadev sa orasima obično pripremim za 2 štrudle, a treću filujem džemom. Postupak za orase i za mak je potpuno isti, ukoliko izaberete da jedan nadev bude mak.

POTREBNO:

  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 1/2 kocke kvasca
  • malo kokosovog šećera
  • malo soli
  • 600 gr brašna
  • 5 kašika kokosovog šećera
  • 150 gr omekšalog putera
  • 2 jaja
  • 200-300 gr mlevenih oraha
  • 10 kašika kokosovog šećera
  • 1/2 šolje mleka

PRIPREMA:

Zagrejte vodu i mleko, dodajte malo vode i malo šećera, pa stavite 1/2 kocke kvasca i ostavte da nadođe. U činiju stavite brašno, 5 kašika kokosovog šćera, omekšali puter, 2 jaja i nadošao kvasac. Zamesite testo i ostavite 1-2 sata da lepo poraste. Razmesite testo, pa podelite u 3-4 loptice.

U šerpicu stavite orahe i šećer, pa prelijte toplim mlekom i sve promešajte.

Razvucite svaku lopticu u pravougaonik, nafilujte celu površinu tankim slojem fila sa orasima (ili džemom ili makom…), uvijte u rolat i stavite u pleh. Premažite štrudle i žumancetom i ostavite da odstoje dok se zagreje rerna. Taman će još malo da porastu. Pecite štrudle 30-40 min na 180 stepeni.

Ja uvek držim jedan papir preko, pošto mi je rerna dosta jaka, da bi se testo lepo ispeklo, a da štrudla ne pregori.

Prohladite i poslužite.

PRIJATNO!

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*