Tart sa spanaćem

Jedna potpuno savršena večera! Fil možete praviti i sa nekim drugim sastojcima, možete dodati više različitog povrća, malo slanine, pa čak i ribu (nešto slično sam jela u Starbucksu sa lolosom). Začini takodje menjaju ukus, pa birajte one koje najviše volite.

Ovo testo je klasično prhko testo. Nema potrebe da raste, pa ga zato možete praviti od bilo kog brašna. Ja uglavnom biram speltu, a vi pronadjite vaš idealan mix.

Pored spanaća, nadev može biti i od zelja, koprive, rukole… Sitno ceskana paprika ili tikvice su takođe dobrodošli. Igrajte se i uživajte u bogatom obroku!

POTREBNO:

  • 200 gr omekšalog putera 
  • 3 jaja
  • 1/2 kašičice soli
  • 400 gr brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 150 gr baby spanaća
  • 150 gr sitnog sremskog sira (može i neki drugi sir)
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike malsinovog ulja

PRIPREMA:

Od putera, brašna, jaja, soli i praška za pecivo umesite testo, uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru 20 min. Za to vreme pripremite fil. Na maslinovom ulju propržite iseckani beli luk, pa dodajte spanać. Pržite 3-5 min, pa dodajte sir i sve lepo izmešajte. Po želji, može se ubaciti i jedno do dva jaja, ali i ne mora. Takodje, ukoliko je sir slan, ne morate soliti. AKo je blag, dodajte so i suve začine po ukusu. Uz jaja, unutrašnja smesa će nakon pečenja biti vazdušastija. Ja jaja nisam stavljala.

Uključitet rernu na 180 stepeni.

Testo podelite na 2 dela, ali druga loptica neka bude duplo manja. Razvijte veći komad i stavite u kalup, pa testo izbockajte viljuškom. Na testo stavite nadev, pa razvijte i drugi manji deo. Isecite testo na tračice, pa tračice ređajte preko fila. Možete praviti i neke druge kombinacije, umesto tračica. Sve premažite žumancetom i pecite 25-30 min na 180 stepeni.

Podjednako je ukusno i toplo i hladno!

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*