“Ušuškani zeka”

“Ušuškani zeka”

Ovog zeku u hlebu napravićete jako lako, iako možda to tako ne izgleda na prvi pogled. Zeka je od kakaoa, ali može biti i drugih boja, ukoliko u testo dodate prah cvekle, brokolija, spiruline, moringe… Vreme pripreme celog kolača je oko 30-40 min. 

Štos je u dvostrukom pečenju. Prvo pečete koru u boji. Zatim modlom izvadite zeke (ili neki drugi oblik) iz prohlađene kore. Posle toga, zeke uspravno ređate u kalup, a zatim ih “zalijete” sa svetlom smesom i ponovo vratite u rernu da se i taj drugi sloj ispeče.

Nadam se da će i slike pomoći.

Zeke ili drugi oblik isecite modlom kao na slici, a zatim prelijte drugi sloj testa preko.

POTREBNO – šolja od 250 ml:

Uključite rernu na 180 stepeni.

crni sloj:

  • 2 jaja 
  • 2/3 šolje tamnog muskovado šećera
  • 2 kašike otopljenog kokosovog ulja
  • 2/3 šolje jogurta
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 šolja brašna po želji
  • 1 kašika kakaoa
  • 1/2 šake mlevenih lešnika ili badema ili oraha

beli sloj:

PRIPREMA:

Za crni sloj, umutite prvo belanca, pa dodajte žumanca, šećer i jogurt. Na kraju umešajte brašno, kakao i prašak za pecivo i lagano izmešajte žicom. Razlijte u pleh od rerne, u koji ste predhodno stavili papir za pečenje. Smesu lepo rasporedite preko celoh pleha, teba da bude tanka.

Pecite 10 -12 min, pa izvadite koru da se malo prohladi.

Dok se crna kora peče, po istom principu umutite beli sloj. Umesto kakaoa dodajtete vanilu. U ovom sloju izostavite orašaste plodove.

Kada se kora malo prohladila, modlicom vadite zeke i ređajte ih uspravno u pleh (kalup za hleb), u koji ste predhodno stavili papir za pečenje. Poređane zeke zalijte žutom smesom i vratite u rernu na oko 20-25 min (potrebno je više vremena zbog debljine testa).

Pečeni kolač držite u kalupu oko 5 min, pa izvadite na rešetku da se ohladi.

Kolač će biti svež i 3-4 dana, samo ga držite u papirnoj kesi.

PRIJATNO!

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*