Zdravi medenjaci

Super zdravi medenjaci, bez belog brašna i bez šećera! Još ukoliko imate super modlice, izgledaće fenomenalno, a dobra su opcija i za razna dečija okupljanja, na kojima im možete poslužiti ove super zdrave slatkiše!

Odvano sam iz mamine sveske sa receptima prepisala odličan recept za medenjake. Dobra razmera sastojaka i super ukus. Važno je samo da ih ne prepečete i biće mekani i ukusni i do nekoliko dana. Međutim, ovi mamini medenjaci se prave od belog brašna i sa šećerom, tako da sam ja tu opciju donekle izbrisala, ali moram priznati da je bila dobra osnova za ovu novu, zdravu, verziju.

POTREBNO:

  • 1 jaje
  • 100 gr urmi (potopljenih u vodi min 15 min)
  • 150 gr meda
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 šoljica kokosovog ulja (može i suncokretovo)
  • 1 šaka sitno seckanog badema
  • 150 gr raženog brašna
  • 300 gr speltinog brašna

PRIPREMA:

Rernu uključite na 180 stepeni.

Urme koje su odstojale u vodi, stavite u blender sa medom, cimetom i uljem i sjedinite da dobijete kompaktnu masu. U činiju, u kojoj ćete zamesiti teso, stavite 1 jaje, pa dodajte smesu koju ste umutuli u blenderu. Dodajte raženo brašno i polovinu speltinog. Sve sjedinite, pa postepeno dodajte ostatak brašna, kako biste dobili čvršće testo. Kada je testo dovoljno čvrsto da ga možete razvući oklagijom i vaditi oblike modlicama, prebacite ga na površinu gde ste posuli malo brašna. Oklagijom razvucite testo, a modlu uvek umočite u brašno pre novog sečenja oblika (da se testo ne bi lepilo).

U pleh stavite papir za pečenje, pa ređajte medenjake. Pecite oko 15 min. Ukoliko vam rerna peče malo jače, smanjite na 160 stepeni, da medenjaci ne bi izgoreli.

Kada se medenjaci ohlade, čuvajte ih u limenoj kutiji. Biće sveži nekoliko dana!
PRIJATNO!

Comments are closed.