Zravi slatkiši

Zravi slatkiši

Kada se naviknete na zdrave slatkiše bez šećera, sve što sadrži beli šećer, aditive i nezdrave sirovine više vam uopšte neće biti zanimljivo. Organizam će tražiti slatko, ali ono pravo slatko, što sami možete priremiti bilo gde za 5 min.

Zašto kažem bilo gde? Zato što sam sirove kolačiće pravila i na putovanjima, a jedino što je bilo važno je dobra priprema pred polazak. Seckalica je postala sastavni deo prtljaga odavno (ako mogu svuda da vučem aparat za kafu, zašto ne bih mogla i seckalicu :)), a u zavisnoti od toga gde putujem, nosim i neke neophodne namirnice.

Trenutno sam u Grčkoj. Pomalo sam se iznenadila, ali ovde ne uspevam da pronađem sirove urme. Ono što sam ponela od kuće potrošila sam za prve dve ture kolača, ali zato imam agava sirup i med, pa kombinujem neke druge slatke varijante.

Lešnika, badema, indisjkog oraha, brusnice, aronije, kokosovog ulja, kokosovog mleka i sl u Grčkoj možete naći u svakom većem marketu.

Ja često kolačiće volim da obogatim i brusnicom, kao u ovom slučaju na slici.

Šta inače znate o brusnici

Brusnica je bogata antioksidansima, organskim kiselinama, provitaminom A (beta-karotin), vitamine B-grupe (B1, B2, B3), vitamin C i mnoge druge minerale (K, Ca, Mg). Sadrži i mnoge fitomaterije i Omega-3 masne kiseline.

Bobičasti plodovi su u širokoj upotrebi i izazivaju veliku pažnju zbog svojih dokazanih i korisnih svojstava za zdravlje ljudi. Upravo zbog toga, brusnica je odličan izbor za one koji brinu o svom zdravlju. Deluje protiv svih gljivičnih infekcija i upala. Upotrebljava se za poboljšanje imuniteta, kod raznih oboljenja urogenitalnog trakta, kao zaštita od srčanih oboljenja, karcinoma i drugih bolesti.

Evo jednostavne varijante kolačića koju možete dobro rashladiti i poneti i na plažu!

POTREBNO:

  • 1/3 šolje brusnice
  • 15 svežih urmi
  • 1/2 šolje sirovog indisjkog oraha
  • 1/2 šolje sirovog badema
  • 4 kašike kokosovog ulja – otopljenog

PRIPREMA:

Indijski orah i badm stavite u seckalicu i usitnite što više. Dodajte ostale sastojke i mutite dok se sve ne ujednači. Pravite kuglice i ostavite ih u frižideru da se malo stegnu.

PRIJATNO!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*