Celer, kropmir, malo šargarepe, pirinčano mleko, muskatni orah i so. 25 min kuvanja, 2 min blendiranja, 3 min dokuvavanja i čorbica je spremna.
Jednom prilikom kod kuće smo pripremali roštilj. Meso je bilo spremno za pečenje, svi već gladni i nestrpljivi, a moja konstatacija “evo idem da stavim čorbu, biće brzo”, mislim da ih je potpuno razbesnela. Narednih 20-30 min su me ogovarali i dolivali ulje na vatru rečima da nećemo ručati još dva sata, pošto ja tek idem da pravim čorbu. I gle čuda, u sred tog ogovaranja i njihovog gunjđanja, ja se pojavljujem sa rečima: “Možete za sto, čorba je servirana”. Krenuli su ka stolu uz komentar: “sigurno je skuvala supu iz kesice”! I onda taj momenat probanja i oduševljavanja. Mislim da svi prisutni od tada više nikada nisu posumnjali u moju procenu vremena kada je reč o pripremi jela i pravom momentu za serviranje. A, o ukusu ćete diskutovati sami, kada budete pripremili potaž od celera kod vaše kuće.
POTREBNO:
- 1 veći celer
- 2 manja krompira ili jedan veći
- 1 šolja pirinčanog mleka (može i kravlje)
- 1 šargarepa (opciono)
- 1/4 kašičice muskatnog oraha
- 1/2 kašičice soli
- malo bibera po ukusu
PRIPREMA:
Celer, šargarepu i krompir oljuštite i stavite da se kuva 25 min. Kada povrće omekša, odaspite vodu u kojoj se kuvalo (ostavite samo malo vode, zbog lakšeg mućenja) izblendirajte ga, pa dodajte so, muskatni orah, biber, mleko i vode koliko je još potrebno da smesa bude tečna, ali da opet ima gustinu potaža. Ja u ovoj verziji koja je na slici, šargarepu nisam blendirala, već sam je iseckala i vratila u čorbu. Stavite sve na šporet da pusti jedan ključ i jelo je spremno za serviranje.
PRIJATNO!