Bobičasto voće, šta znate o njemu?

Koje voće spada u bobičasto? Jagoda, borovnica, brusnica, kupina, malina i ribizla! Možete ih jesti u svežem stanju, ali i praviti sokove, poslastice, salate, džemove i još mnogo što šta. Naravno, najzdravija varijanta je da ga jedete sveže.

BOBIČASTO VOĆE:

BOROVNICA: poboljšava vid i pamćenje, pa je ujedno sjajna u prevenciji bolesti kao što su Parkinsonova ili Alchajmer. Ujedno, pozitivno utiče na upalu zglobova. 

 

MALINE: prebogate su antioksidantima i čuvaju zdravlje i izgled kože i kose. Takođe, maline snižavaju šećer u organizmu i jačaju imunitet. Bogate su Omega 3 masnim kiselinama, vlaknima, magnezijumom i vitaminima C, E i B. Maline povoljno utiču na metabolizam i tope masti u organizmu.

KUPINE: često se označavaju kao najjači antioksidant, što znači da sperčavaju mnoge bolesti. Kupine štite od upala, ali i povoljno utiču na pamćenje i ravnotežu.

BRUSNICE: konzumiranje ovog voća smanjuje potrebu za antibioticima, pošto uništavaju veliki broj bakterija. Ako brusnicu jedete često, imaćete i lepše i zdravije zube. Ovo voće reguliše i novo šećera u krvi, a ujedno eliminiše stres i čuva srce.

JAGODE: veoma su bogate vitaminom C, a ujedno čuvaju i mladalački izgled kože. Jagode su zadužene i za zdravlje srca, očiju i kostiju. Imaju jako malo kalorija, a izazivaju osećaj sitosti, pa su dobre i u procesu mršavljenja. 

RIBIZLE: veoma su bogate vlaknima i čiste organizam od toksina. Bogate su i vitaminom C, regulišu rad bubrega i ublažavaju bol u kostima.

Uživajte u najzdraviem voću – bobičastom voću!

 

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*