Da li znate da su gumene bombone za zube najbezazlenije? Ali, ako napravite domaće gumene bombone, onda je to još jedan razlog više da detetu date ovakav slatkiš. Dakle, bombone mogu biti i zdrave, a verujte, ni malo se ne razlikuju po ukusu od onih kupljenih!
Moja starija ćerka je do svoje treće godine imala problem sa lenjim crevima, a na listi namirnica koje treba izbegavati (listu dobili na Institutu za majku i dete) našli su se mlečni proizvodi, jabuke, banane, naravo slatkiši i još mnogo što šta. Dobijali smo i razne savete šta je to što bi dete trebalo da jede, a jedan zanimljiv predlog bile su i gumene bombone. Ja nisam bila baš najsrećnija tom informacijom, a onda sam naletela na recept za domaće gumene bombone. I tako, već neko vreme kod nas u kući ih pravimo i jedemo. Ukusi koje praktokujemo su: pomorandža, mandarina, limun i ananas. Možete kombinovati šta god želite, samo je važno da sami iscedite sok voćke od koje hoćete da napravite bombone.
Procedura je laka i veoma brza!
POTREBNO:
- 80 ml soka od limuna (ili pomorandže, mandarine…, zavisi koje voće izaberete)
- 25-30 gr meda
- 2 kesice želatina u prahu (2 kesice po 10 gr)
PRIPREMA:
U šerpicu stavite sok limuna i med, pa polako zagrejte da se ujednači masa, a onda dodajte i želatin i neprestano mešajte oko 5 min, dok se želatin ne istopi.
Razlijte u kalupe za led ili ako imate silikonske kalupe za praline i ostavite pola sata – sat da se sve stegne.
Uživajte u ukusima zdravih bombona!
PRIJATNO!