Ovaj krem možete jesti do mile volje, a njegova osnova su prelepe i preslatke urme!
Kada sam prvi put pravila ovaj krem, moje trogodišnje dete ušlo je u kuhinju, videlo urme u blenderu i pitalo „šta je to?“. Kada sam rekla urme (iako ih je i pre toga često jela kroz razne slatkiše), samo je prokomentarisala „ja to ne volim i neću jesti“. Posle pola sata, kada je krem bio gotov, prišla sam joj i na kašičici donela da proba, ne rekavši da su to „te urme iz blendera“. Njen komentar je bio „Jaoj, mama, daj mi još te čokolade!“
- 30 g otopljenog kokosovog ulja (najbolje organskog porekla)
- 300 g svežih očišćenih urmi (potopite ih u vodu najmanje 15 min pre pripreme)
- 150 g pečenih lešnika ili badema (može i mešano)
- 25 g kakaoa
- 100–150 ml vode
- semenke iz pola štapića vanile ili 1–2 kašičice ekstrakta vanile
PRIPREMA
Lešnike i bademe samleti, pa izmešati sa ostalim sastojcima i blendirati dok se ne dobije kompaktna masa. Čuvati u frižideru. Može da stoji do 7 dana.
Urme: mnogi kažu da su urme najzdravije voće na planeti. Bogate su vlaknima, važnim za varenje, imaju prirodni šećer, koji je odlična alternative za običan šećer. Urme su poznate i u lečenju mnogih bolesti: anemije, visokog pritiska, holesterola i raznih oblika raka. Pošto sadrže fosfor, možemo ih zvati i „hranom za mozak“. Preporučuju se i za ishranu dece i odraslih.
Pingback: Slatka užina – Veseli zalogaji
Pingback: Palačinke od speltinog brašna – Veseli zalogaji
Pingback: Hleb sa bananom, bez šećera i brašna – Veseli zalogaji
Pingback: Švedski krekeri sa semenkama i ruzmarinom – Veseli zalogaji