Domaći i zdrav krem

Ovaj krem možete jesti do mile volje, a njegova osnova su prelepe i preslatke urme!

Kada sam prvi put pravila ovaj krem, moje trogodišnje dete ušlo je u kuhinju, videlo urme u blenderu i pitalo „šta je to?“. Kada sam rekla urme (iako ih je i pre toga često jela kroz razne slatkiše), samo je prokomentarisala „ja to ne volim i neću jesti“. Posle pola sata, kada je krem bio gotov, prišla sam joj i na kašičici donela da proba, ne rekavši da su to „te urme iz blendera“. Njen komentar je bio „Jaoj, mama, daj mi još te čokolade!“

  • 30 g otopljenog kokosovog ulja  (najbolje organskog porekla)
  • 300 g svežih očišćenih urmi  (potopite ih u vodu najmanje 15 min pre pripreme)
  • 150 g pečenih lešnika ili badema  (može i mešano)
  • 25 g kakaoa
  • 100–150 ml vode
  • semenke iz pola štapića vanile ili 1–2 kašičice ekstrakta vanile

PRIPREMA
Lešnike i bademe samleti, pa izmešati sa ostalim sastojcima i blendirati dok se ne dobije kompaktna masa. Čuvati u frižideru. Može da stoji do 7 dana.

Urme: mnogi kažu da su urme najzdravije voće na planeti. Bogate su vlaknima, važnim za varenje, imaju prirodni šećer, koji je odlična alternative za običan šećer. Urme su poznate i u lečenju mnogih bolesti: anemije, visokog pritiska, holesterola i raznih oblika raka. Pošto sadrže fosfor, možemo ih zvati i „hranom za mozak“. Preporučuju se i za ishranu dece i odraslih.

 

4 Comments

  1. Pingback: Slatka užina – Veseli zalogaji

  2. Pingback: Palačinke od speltinog brašna – Veseli zalogaji

  3. Pingback: Hleb sa bananom, bez šećera i brašna – Veseli zalogaji

  4. Pingback: Švedski krekeri sa semenkama i ruzmarinom – Veseli zalogaji

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*