Ima li neko da ne voli kesten 🙂 Ne zna se da li više volim onu pečenu verziju kod uličnih prodavaca ili kesten pire?! Mada, kada kupujem gotov kesten pire, često bude polubajat i nekako suv, iako mu je rok dobar. Iz tog razloga sam zavrnula rukave i napravila domaću verziju!
Odmah da vam kažem da sam se namučila 🙂 Proces pripreme je jako jednostavan, ali treba oljuštiti kesten od ljuske! Ako neko ima bolje rešenje od ovoga koje predlažem, molim vas javite!
Količinu i vrstu šećera koje dodajete izaberite sami, kao i mleko. Gustinu takođe dozirajte onako kako volite. Ja nisam pristalica da kesten propuštam kroz mašinu za meso da bih dobila one tzv “crviće”, a moja varijanta pirea je malo ređa, pa ne bih ni mogla to da radim. Ali, ko voli, samo napred 🙂
POTREBNO:
- 1 kg kestena
- 5-10 kašika tamnog muskovado šećera
- 200 ml pirinčanog mleka (ili nekog drugog po želji)
- 1 kašika putera
- malo ruma (opciono)
PRIPREMA:
Svaki kesten zasecite na 3-4 mesta, pa stavite u šerpu, nalijte vodu i kuvajte oko 30-35 min.
Malo prohladite pa ga očistite od ljuske. Naravno, trule primerke odstranite.
Štapnim mikserom ispasirajte kesten sa puterom, šećerom , mlekom i rumom. Podjednako je dobar i topao i hladan!
PRIJATNO!