Farbanje jaja bojama iz prirode

Pred Uskrs smo svi u euforiji oko farbanja jaja. Koja boja, da li će uspeti, kako jaja originalno ukrasiti i sl. A, onda, kada izlupamo sva jaja i krenemo da mislimo šta sa njima, shvatimo da su veštačke boje ušle u jaje i onda se dobar deo baci. Ove godine ne mora da bude tako!

Čak i ako vam boja uđe u jaje, znate od čega potiče i nije nikakav problem da jaje pojedete ili upotrebite za pravljenje nečega.

Ja sam za ovu priliku koristila: cveklu, crveni luk, crveni kupus i kurkumu. Prvi put sam koristila ove stvari i zaista nisam znala šta ću dobiti. Na kraju, efekat je ispao sjajan, neka jaja su se “sama išarala” u nastavku ću opisati i kako.

Postupak je lak i ne zahteva nikakvo posebno vreme, niti umeće.

Prvo skuvajte jaja (standardna procedura, od trenutka vrenja još 8-10 min), pa ih ostavite da se ohlade.

U šerpicu stavite 1-2 šolje vode i isto toliko povrća / voća (jedna vrsta povrća, npr crveni kupus). Kuvajte 20-ak minuta, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Kada tečnost bude mlaka, procedite je i dodajte 1 kašiku sirćeta (ja obično stavim u teglu), a zatim ubacite jaja. Ostavite sve na hladnom preko noći (može i u frižideru).

Isti postupak je i za drugo voće / povrće, kao i za kurkumu, da biste dobili žuta jaja. Kod kurkume stavljate na 1-2 šolje vode, 1-2 kašike kurkume.

Jaja bojena kurkumom i crvenim lukom su nakon vađenja iz tečnosti imala lepu fiksnu boju.

Što se tiče jaja koja su bojena u cvekli i kupusu, kada sam ih izvadila iz tege imala su oko sebe formiran film, koji nije bio fiksiran. Deo sam protrljala među rukama i dobile su se šare koje možete videti na slici.

U celom ovom postupku, najmanje sam zadovoljna sa efektom cvekle. Jaja su ispala bledo braon. Moguće da nisam stavila dovoljnu količinu cvekle. Moji prikatelji su probali isto sa cveklom i bili su oduševljeni bojom.

Igrajte se i kombinujte razno voće / povrće.

Uživajte u pripremi i SREĆNI DOLAZEĆI PRAZNICI!!!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*