Ukoliko ste u režimu koji podrazumeva gluten free ishranu, heljda je super izbor. Takođe, heljda je sjajna namirnica za decu, jer je bogata vlaknima, gvožđem, folnom kiselinom i vitaminom K. U ishranu najmlađih, heljda se može uvesti nakon 8. meseca.
Kada pripremate ovu žitaricu za decu, potopite sirovu heljdu u vodu preko noći, a zatim sutradan kuvajte još 10-15 min. Ukoliko kupite pečenu heljdu, samo je potopite u vodu i ostavite da prenoći. Ujutru je spremna za jelo.
Heljdu možete kombinovati i sa slatkim i sa slanim jelima. Ovaj meda od heljde je sladak i iskombinovan sa voćem, tako da će ga mališani rado pojesti.
POTREBNO:
- 1/2 šolje helje (ovo je pripremano sa pečenom heljdom)
- 1.5 šolja vode
- 1 kašika agava sirupa ili meda
- 1/2 kašičice cejlonskog cimeta
- voće po izboru (jagode, borovnice, banane, breskve, lubenica…)
PRIPREMA:
Heljdu isperite u nekoliko voda, pa nalijte vodom i ostavite da prenoći. Do ujutru će dovoljno nabubriti i biće spremna za jelo. Ukoliko ipak preferirare da žitaricu skuvate, dovoljno je ovako odstojalu heljdu kuvati 10-15 min na umerenoj temperaturi.
Odstojalu / prokuvanu heljdu pomešajte sa medom i cimetom, dodajte voće po želji i poslužite. Ukoliko se sve ne pojede, heljdu čuvajte u frižideru.
PRIJATNO!
PS A, kakve još zabavne i zdrave obroke možete praviti svojim mališanima na dnevnom nivou, inspiraciju potražite kroz nedeljni jelovnik, koji vam VESELI ZALOGAJI pripremaju u saradnji sa KLUB ZDRAVIH NAVIKA. Preko 25 super recepata svake nedelje!