Deci će ovaj hleb biti posebno zanimljiv, pošto ima predivnu narandžastu boju. Savet je da ga pravite od bundeve koju ste predhodno ispekli u rerni, pošto tako neće biti previše vodena i mekana, kao što je slučaj kada se priprema na pari.
Možete koristiti i pire od bundeve pripremljene na pari, ali je pre pripreme hleba dobro ocedite i prohladite.
POTREBNO:
- 1.5 šolja pirea od bundeve
- 2 šolje speltinog ili nekog drugog brašna (raženo, heljdoino, kamut…)
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1 šaka sirove golice
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1 šolja jogurta
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180 stepeni.
Pomešajte sve sastojke, pa testo prebacite u kalup ili pleh, obložen papirom za pečenje.
Pokvasite ruke i oblikujte hleb (ukoliko već nije u određenom kalupu).
Nožem malo zasecite testo, pospite semenke i pecite hleb oko 45 min.
Ukoliko vam se učini da je temperatura prejaka, smanjite na 160 stepeni posle 15-20 min pečenja.
Pečeni hleb izvadite na rešetku da se ohladi.
Prijatno!