Ukoliko izbegavate meso, sočivo je dobra zamena. Preporučuje se da se kombinuje sa drugim žitaricama, a dobro se ukpala i sa jajima. U salatama, sjajno se slaže sa paprikom, belim lukom i maslinovim uljem. Ja sam sve dodatno obogatila krompirom i matovilcem.
Već sam pisala o tome koliko je matovilac zdrav, tako da u kombinaciji sa sočivom predstavlja odličan obrok.
Moja salata sadrži i krompir, a uz sve ovo možete dodati i komad ribe.
Salatu možete servirati i uz dresing, mada je i bez njega sasvim ukusna i sočna. Ni semenke, kao što su lan, suncokret ili susam, neće pokvariti ukus 🙂
Pre kuvanja, sočivo je potrebno potpiti u vodu preko noći. Sutradan, prelite sočivo sa trostrukom količinom vode i kuvajte oko 25 min – braon sočivo, odn oko 45 min – zeleno sočivo.
POTREBNO:
- 2 šolje skuvanog sočiva (može i pasterizovano iz konzerve)
- 1/2 žute paprike
- 1/2 crvene paprike
- 1/2 zelene paprike
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 skuvani krompir
- matovilac – 1 šaka
- 1 čen belog luka
- 1/2 crvenog luka – opciono
- sok 1/2 limuna
- 1/2 kašičice soli
- peršun po ukusu
PRIPREMA:
Iseckajte papriku, kuvani krompir, crveni i beli luk, pa pomešajte sa sočivom. Dodajte maslinovo ulje, so, peršun i sok limuna. Na kraju dodajte matovilac i sve poslužite.
PRIJATNO!