Hranljiva salata sa sočivom

Ukoliko izbegavate meso, sočivo je dobra zamena. Preporučuje se da se kombinuje sa drugim žitaricama, a dobro se ukpala i sa jajima. U salatama, sjajno se slaže sa paprikom, belim lukom i maslinovim uljem. Ja sam sve dodatno obogatila krompirom i matovilcem.

Već sam pisala o tome koliko je matovilac zdrav, tako da u kombinaciji sa sočivom predstavlja odličan obrok.

Moja salata sadrži i krompir, a uz sve ovo možete dodati i komad ribe.

Salatu možete servirati i uz dresing, mada je i bez njega sasvim ukusna i sočna. Ni semenke, kao što su lan, suncokret ili susam, neće pokvariti ukus 🙂

Pre kuvanja, sočivo je potrebno potpiti u vodu preko noći. Sutradan, prelite sočivo sa trostrukom količinom vode i kuvajte oko 25 min – braon sočivo, odn oko 45 min – zeleno sočivo.

POTREBNO:

  • 2 šolje skuvanog sočiva (može i pasterizovano iz konzerve)
  • 1/2 žute paprike 
  • 1/2 crvene paprike
  • 1/2 zelene paprike
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 skuvani krompir
  • matovilac – 1 šaka
  • 1 čen belog luka
  • 1/2 crvenog luka – opciono
  • sok 1/2 limuna
  • 1/2 kašičice soli
  • peršun po ukusu

PRIPREMA:

Iseckajte papriku, kuvani krompir, crveni i beli luk, pa pomešajte sa sočivom. Dodajte maslinovo ulje, so, peršun i sok limuna. Na kraju dodajte matovilac i sve poslužite.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*