Čorbica sa mlevenim lanom

Mame beba, odn dece mladje od godinu dana, često imaju znak pitanja u glavi kada je reč o hrani za mališane. Šta smeju, šta ne, od kada ovo, od kada ono… Postoje neke dobre stvari, koje su nam svakodnevno ispred nosa, nisu skupe i sjajan su dodatak ishrani. Jedna od njih je mleveni lan!

Mleveni lan u ishranu beba možete uvesti od osmog meseca. Krenite za četvrtinom kašičice, pa postepeno povećavajte do 2 kašičice u toku dana. Mleveni lan pomešajte sa pripremljenim obrokom i dobićete nutritivno prebogato jelo za vašu bebu!

Mleveni lan je prirodni laksativ (čistač creva), pa nemojte prelaziti preporučenu količinu.

Laneno seme je jedan od najboljih izvora Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina, kao i vitamina A, C, E, B2, B3, B12, viotina i dijetalnih vlakana.

Pored toga što leči zatvor, mleveni lan utiče na pravilan razvoj mozga i nervnog sistema.

Ono što takođe treba znati je da je bolje korstiti mleveno seme, a ne zrno lana, pošto se u mlevenom obliku sve hranljive materije monogo bolje koriste u organizmu.

Mleveni lan čuvajte u frižideru, kako ne bi užegao.

Kada pravite čorbice i kašice od voća ili povrća, mleveni lan umešajte na kraju, pre serviranja. On se termički ne obrađuje.

Na slici je čorbica od krompira, šargarepe, celera, kelerabe i karfiola.

U zavisnosti od uzrasta bebe, prilagodite povrće koje ćete kuvati, a po želji možete ubaciti i komadić piletine ili ćuretine.

POTREBNO:

  • 1 šargarepa
  • 1 krompir
  • nekoliko cvetića karfiola
  • komadić celera
  • komadić kelerabe
  • 1 kašičica mlevenog lana
  • 1 kašičica pavlake

PRIPREMA:

Povrće očistite, operite i kuvajte 30-40 min, dok sve ne omekša. Umutite štapnim mikserom, da dobijete kremastu strukturu, pa dodajte malo soli, kašičicu pavlake i kašičicu mlevenog lana.

PRIJATNO!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*