Da li ste za Jaffa keksu domaćoj verziji? Moja verzija je zaslađena agavom, uz biskvit od integralne spelte i badema. Vi možete kombinovati brašno i zaslađivač koji imate.
Recept je više nego zanimljiv, a žele sloj koji sam pravila sa agar-agarom, zapravo je hiemmade verzija gumenih bombona. Ako i vi koristite agar-agar, pazite samo da ga ne stavite previše, jer ta želatinasta smesa onda bude dosta tvrda.
I još jedan savet, testo za biskvit treba da bude dosta mekano. Mleko dozirajte u odnosu na vrstu brašna koje koristite. Brašna od celog zrna zahtevaju više tečnosti u odnosu na meka brašna.
BISKVIT:
- 50 gr sirovog badema
- 75 gr integralne spelte
- 1/2 praška za pecivo
- 5 kašika agave
- 5 kašika otopljenog kokosovog ulja
- 10 kašika biljnog mleka po izboru ( ja sam stavila bademovo)SLOJ OD NARANDŽE
- 125 ml svežeg soka od pomorandže
- 1/3 kašike agar-agara
- 3 kašike agave
- ako imate organsku pomorandžu, narendajte malo i koreČOKO SLOJ:
- 100 gr crne čokoladePRIPREMA:
Pomešajte sve sastojke za sloj od narandže, pustite da provri, lepo izmešajte i izlijte u dublje posude. Ostavite da se stegne.Usitnite badem, pa pomešajte sve ostale sastojke za testo. Stavite u kalupe za mafine. Količlina je za 12 kolača.Ako je potrebno, navlažite ruke i malo ih oblikujte.Pecite 12-15 minuta na 180 stepeni.Izvadite biskvit da se ohladi, pa na svaki stavite po kolut sloja od narandže, a zatim i rastopljenu čokoladu.Stavite u frižider da se stegne.
PRIJATNO!