- Ima li lepše jesenje poslastice od KNEDLI SA ŠLJIVAMA? Iako mnogi smatraju da je oko ovog slatkiša isuviše posla, nadam se da će vas ovaj reel razuveriti.
TESTO: - 500 gr oljuštenog krompira
- 100 gr putera
- 250 gr brašna (ja stavljam meku speltu, super ispadnu)
- 1 jaje
- 2 vanilin šećera
PREZLE:
- 150-200 gr prezli
- 50 gr putera
- 150 gr šećera (za zdraviju varijantu birajte kokosov, agavin ili tršćani šećer)
- 1 kašičica cimeta
- 10-11 šljiva
PRIPREMA:
Krompir skuvati, pa ispasirati uz 50 gr putera, a zatim ostaviti da se skroz ohladi.
Dok se krompir kuva napraviti smesu od prezli. Otopiti puter, pa dodati prezle šećer i cimet. Propržiti na tihoj vatri oko 5 minuta, uz povremeno mešanje. Ostaviti da se ohladi.
Ohlađeni krompir umutiti u glatku smesu sa još 50 gr omekšalog putera, 250 gr brašna, 2 vanilin šećera i 1 jajetom.
Među dlanovima rastanjiti cc 90 gr testa (ja sam merila svaku lopticu), u sredinu staviti šljivu iz koje je izvađena koštica, pa lepo zamotati i oblikovati lopticu.
Od ove smese se dobija 10-11 knedli.Vodu malo posoliti, pustiti da provri, pa loptice kuvati dok ne isplivaju na površinu. Izvaditi ih iz vode i uvaljati u smesu sa prezlama.
NAPOMENA: Birajte mekše i zrelije šljive, da bi knedle bile slađe. A, ukoliko volite jako slatke stvari, onda u sredinu šljive stavite i po malo šećera.
PRIJATNO!
Budite kreativni i pretvorite obroke u rituale zabave za čitavu porodicu! Izgradite zdrave navike u ishrani dece, maštovito kreirajući svaki zalogaj! Knjiga „Veseli zalogaji“ prepuna je zanimljivih ideja i konkretnih recepata, a mnogi od njih mogu biti i samo inspiracija za neke vaše nove kreacije!