Knedle sa šljivama

  • Ima li lepše jesenje poslastice od KNEDLI SA ŠLJIVAMA? Iako mnogi smatraju da je oko ovog slatkiša isuviše posla, nadam se da će vas ovaj reel razuveriti.
    TESTO:
  • 500 gr oljuštenog krompira
  • 100 gr putera
  • 250 gr brašna (ja stavljam meku speltu, super ispadnu)
  • 1 jaje
  • 2 vanilin šećera

    PREZLE:

  • 150-200 gr prezli
  • 50 gr putera
  • 150 gr šećera (za zdraviju varijantu birajte kokosov, agavin ili tršćani šećer)
  • 1 kašičica cimeta
  • 10-11 šljiva

    PRIPREMA:

    Krompir skuvati, pa ispasirati uz 50 gr putera, a zatim ostaviti da se skroz ohladi.

    Dok se krompir kuva napraviti smesu od prezli. Otopiti puter, pa dodati prezle šećer i cimet. Propržiti na tihoj vatri oko 5 minuta, uz povremeno mešanje. Ostaviti da se ohladi.

    Ohlađeni krompir umutiti u glatku smesu sa još 50 gr omekšalog putera, 250 gr brašna, 2 vanilin šećera i 1 jajetom.

    Među dlanovima rastanjiti cc 90 gr testa (ja sam merila svaku lopticu), u sredinu staviti šljivu iz koje je izvađena koštica, pa lepo zamotati i oblikovati lopticu.

    Od ove smese se dobija 10-11 knedli.Vodu malo posoliti, pustiti da provri, pa loptice kuvati dok ne isplivaju na površinu. Izvaditi ih iz vode i uvaljati u smesu sa prezlama.

    NAPOMENA: Birajte mekše i zrelije šljive, da bi knedle bile slađe. A, ukoliko volite jako slatke stvari, onda u sredinu šljive stavite i po malo šećera.

    PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*