Američke palačinke od speltinog brašna (za takođe zdravu verziju, možete koristiti i kamut ili speltino brašno) i pirinčanog mleka, uz mrvicu kokosovog ulja, koje palačinkama daje poseban ukus. Uz palačinke servirajte proprženu slaninu i namaz od tunjevine!
Mnogo volim sveže, toplo i brzo pripremajuće stvari za doručak. Srećom, takvih stvari zaista ima puno, ali nam mozak ponekad baš i ne radi najbolje, pa se vrtimo oko istih jela (jaja, prženice, palenta, sendviči i sl). Ali, ako u taj niz ubacite palačinke, dobićete još gomilu ideja za te lake i ukusne jutarnje zalogaje.
Nekako mislim da nikada nisam napravila iste palačinke (posebno kada govorim o ovim manjim, tzv američkim). Različita brašna, semenke, ulja…, pa sve ukombinovano u drugačijim razmerama, uvek će vam dati neki novi ukus. Poigrajte se i sami, bićete iznenađeni šta sve znate 🙂
POTREBNO (ovo je količina za 1 odraslog ili dvoje dece):
- 1 jaje
- 1 kašika kokosovog ulja (opciono)
- 60 ml pirinčanog mleka (ili nekog drugog, po izboru)
- 60 gr speltinog brašna (ili nekog drugog, po izboru)
- prstohvat soli
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- prepečena slanina i namaz po želji
Priprema:
Umutite viljuškom jaje, dodajte kokosovo ulje, mleko, so, brašno i sodu bikarbonu i sve lepo izmešajte. Pecite na kokosovom ulju (može i na suncokretovom) dok sa obe strane lepo ne porumeni.
Servirajte uz prepečenu slaninu i namaz po želji. Recept za namaz od tunjevine možete pogledati OVDE!
PRIJATNO!