Luk, susam, senf, maslinovo ulje, parmezan, začini i pileći file, više nego dovoljno sastojaka za brze i ukusne pljeskavice. Jako su kompatne (ne raspadaju se pri prženju), super ukusne i možete ih praviti kao glavno jelo i servirati uz povrće, a odlične su i kao burgeri uz neki lep, svež i zdrav hleb. Pri serviranju, ne zaboraviti i grčki jogurt. Kombinacija je mmm…
Ovaj mali ratnik sa slike, je dobio bitku sa malim nejedišama. Kreacija na tanjiru je bila više nego inspirativna za “čišćenje tanjira” u rekordnom roku 🙂
Po želji, u smesu za pljeskavice možete umešati i mleveni lan ili mlevene orašaste plodove. Dobićete malo intenzivniji i jači ukus.
POTREBNO – za 10-12 manjih pljeskavica:
- 2 pileća filea
- 1 veća glavica crnog ili crvnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike susama
- 1 kašika senfa
- 1 kašika peršuna
- 1/4 kašike bibera
- so i suvi začini po ukusu
- 1-2 kašike parmezana – opciono
PRIPREMA:
Dok pripremate smesu, stavite tiganj da se greje sa jako malo ulja. Ja obično pržim na grill tiganju i ne koristim više od 1 kašike ulja.
U seckalicu stavite crni i beli luk i usitnite. Dodajte meso i ostale sastojke i mutite sve zajedno sa kraćim pauzama, dok se sve ne ujednači.
Rukama formirajte pljeskavice i pecite ih oko 3-4 min sa obe strane.
Možete ih servirati uz krompir, pirinač, kinou, grilovano povrće… Odličan preliv za meso je: grčki jogurt + beli luk + persun + malo limuna
Moja deca vole ovaj obojeni pirinač, kao na slici, koji dobijam tako što u skuvani pirinač dodam malo organskog praha svekle (može i sveža cvekla).
Takodje, sve vrste salate (posebno rukola) su idealan dodatak uz sve navedeno.
PRIJATNO!