Ne znam da li smo ikada brže pojeli neki slatkiš 🙂 Ove štanglice možete praviti sa čokoladnim prelivom, ali su skroz ukusne i bez preliva. Klučni sastojci su kikiriki puter i kinoa. Uvek možete ukus obogatiti i nekim suvim voćem ili seckanim orašastim plodovima.
Kinoa koja se koristi je ekpandirana kinoa, koju možete kupiti u prodavnicama zadrave hrane, a možete je i sami napraviti. Pravi se kao što se prave i kokice. Na minimalno ulja sipajte kinou, poklopite i drmusajte šerpu dok ne počne da pucketa. Vatra ne sme da bude previše jaka da ne bi izgorelo.
Dobijena kinoa treba da bude “pufnasta” i mekana pod zubima 🙂
POTREBNO:
- 2/3 šolje kikiriki putera
- 1 kašika kokosovog ulja
- 5 kašika agava sirupa (može i med)
- 1/3 štapića vanile ili ekstrat vanile – opciono
- 1.5 šolja ekspandirane kinoe
- za čokoladu: 1 kašika kakaoa, 1 kašika kokosovog ulja, 1 kašika agave, 1 kašika kakao putera
PRIPREMA:
Kikiriki puter, kokosovo ulje, vanilu i agavu stavite u šerpicu i istopite na laganoj vatri. Sve treba da se lepo sjedini. Dodajte kinou, izmešajte i razlijte u četvrtasti kalup u koji ste predhoddno stavili prozirnu foliju.
Ostavite u frižider na 1 h, da se lepo stegne.
Isecite štanglice na željenu veličinu.
Za preliv: u šerpicu stavite sve sastojke, pa na laganoj vatri istopite stalno mešajući, dok masa ne postane kompaktna.
Štanglice možete umakati u čokoladu ili samo nepravilno razlijte čokoladu po štanglicama. Vratite u frižider na 15 min.
PRIJATNO!