Zdrave grickalice

Osnova ovog hrskavog keksića / čipsa je mleveni lan. Možete ih kombinovati sa različitim namazima i salatama, a ja volim da ih jedem i za doručak, a u tom slučaju uz namaz i salatu, dodam i jaje (kuvano, kajganu, poširano…).

Postoje dva načina za pravljenje ovog keksića. Možete ga potpuno rastanjiti i tada dobijate izgled hrskavog čipsa, a može ostati i malo deblji, pa ga je u tom slučaju potrebno peči nešto duže, da ne bi bi ostao “živ”, odnosno žilav pri lomnjenju i jedenju.

Ja uglavnom pravim prvu varijantu.

Ukus ovih pločica ima blagu dozu gorčine, zbog velike količine lana. Ali, ne smeta i sjajno se slaže i sa namazima i sa povrćem.

POTREBNO:

  • 50 gr mlevenog lana
  • 25 gr speltinog brašna
  • 50 gr semenki suncokreta
  • 20 gr susama
  • 20 gr maslinovog ulja
  • 120 gr vruće vode
  • začini po ukusu (peršun, bosiljak, beli luk, aleva paprika, suvi začini…)

PRIPREMA:

Ukjučite rernu na 170 stepeni.

Pomešajte sve sastojke i prebacite ih u pleh, na papir za pečenje. Preko smese stavite još jedan papir za pečenje, pa rukama rastanjite na željenu debljinu (bolje što više).

Ukoliko ste ubacili suve začine koji sadrže so, ne morate dodatno soliti. Ako niste, posolite pre ubacivanja u rernu.

Pecite oko 25-30 min. Pazite da ne pregore.

Ukoliko vam se dogodi da niste svuda ravnomerno rastanjili, pa deblji delovi ostanu žilavi (desi se i meni po nekad), slobodno izlomite pločite i te delove vratite u rernu da se još malo isuše.

Uživajte u ovoj grickalici, koju možete jesti samostalno ili uz sveže salate i zdrave namaze!

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*