Hranom protiv anemije

Od kada znam za sebe borim se sa anemijom. Kvalitetna hrana, dobar san, sva pravila koja treba ispoštovati…, i ništa. Uvek sam na granici. Sa istim problem će se izglada boriti i koje starije dete. Do sada, što se mene tiče, nisam se previše opterećivala, jer sam se uvek osećala sasvi ok. Ali…

Već nekoliko meseci mi se povremeno javlja pritiska u grudima i sebi sam pripisala sve moguće i nemoguće dijagnoze. Nisam bila lenja, otišla sam na neke osnovne provere i sve je u redu. Ali, taj čudan pritisak se i dalje vraća.

Zaključak koji sam izvela, uz nebrojeno konsultacija, je da bol zapravo dolazi od kičme. Vrlo moguće da je to, pošto sam poslednjih godina prilično neaktivna.

Međutim, jedna doktorka mi je pre nekoliko nedelja rekla da takav osećaj može da potekne i od anemije. Hmmm…, zanimljivo. Posavetovala me je da uradim krvnu sliku odmah nakon završetka ciklusa i ako je nivo gvožđa još niži nego što je uobičajeno, to je to.

I zaista, izgleda da je to to!

Tragajući za prirodnim dodacima ishrani, koji mogu promeniti situaciju, naišla sam na priču o moringa prahu.

Ova biljka se ubraja u superhranu, a po svom antioksidativnom svojstvu, čak tri puta je jača od aronije. Zovu je i zelenim zlatom.

Moringa leči anemiju, dijabetes, visok krvni pritisak, osteoporozu i generalno usporava starenje.

Moringu možete koristiti kao dodatak ishrani, na najrazličitije načine. Jedino što je važno je da se ne stavlja u vrele stvari, jer tako gubi svojstvo.

Od praha moringe možete praviti sirove kolače, možete ga dodavati u sve vrste jela, smoothie, a može se iskoristiti i za pravljenje čaja.

Moringa je bezbedna i u ishrani dece već nakon navršene prve godine. Preporučena doza je 1 kašičica u toku dana.

Miris i ukus moringa praha pomalo podsećaju na sušenu travu. Deci može da bude pomalo odbojan u početku, ali ja sam krenula da ga mešam sa sastojcima od kojih inače pravim energetske kuglice i prolazi, za sada 🙂

Videću šta će se desiti sa mojom anemijom za koji mesec, ali sigurno da ne može da bude ništa loše.

Javljam, a vi slobodno pišite ako vam treba još neki info!

ZA kuglice sa MORINGOM je POTREBNO:

  • 1/2 šolje sirovog suncokreta 
  • 1/2 šolje pečenog lešnika (može i orah, badem…)
  • 3-4 kašike otopljenog kokosovog ulja
  • 2-3 kašike meda ili agava sirupa
  • 2 kašike moringa praha

PRIPREMA:
U seckalicu stavite suncokret i lešnik i usitnite. Dodajte ostale sastojke i mutite dok se lepo ne ujednači. Pravite kuglice, koje možete i uvaljati u prah, da dobijete intenzivniju boju.

Kuglice čuvajte u frižideru.

PRIJATNO!

 

2 Comments

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*